Faraah Fikar: Med Birgitta Örn (c)

Vi fortsätter intervjuserien för att bekanta oss och lära känna våra centerpartistiska förtroendevalda i kommunen. Näst i tur är Birgitta Örn. Under hösten kommer vi sedan att publicera ca en artikel varannan vecka. //Kretsordförande Faraah Mohamud.

Vem är du?
Jag är en social, lojal, ärlig, ifrågasättande, läsande, flexibel och miljömedveten 4-barnsmor samt mormor/farmor åt 4 småttingar till. Titulerar mig som Barnskötar-pedagog och världsmedborgare, som dock börjar glömma bort min italienska.

Var bor du?
Jag bor i Färgelanda tätort, med närhet till ek-kullen, trevliga grannar, grönområden och till minst 4 fotbollsplaner.

Var är ditt smultronställe?
Mitt smultronställe är Ellenö/Torp/Sjökas. Där jag är född och har gått mina första 3 år i skolan. På Sjökasberget med utsikt över Ellenösjön kan jag känna historiens vingslag. Där har nämligen min farfar, mina farbröder och delvis min pappa flottat timmer. Det var då Lelångebanan ännu fanns, under första halvan av 1900-talet, fram till 1960-talet. Jag åkte visst tåg där - i min mammas mage, sägs det. Vid Sjökas-berget lärde jag mig simma och plockade flinta-stenar på 1970-talet, därifrån ser man också till Lycksalighetens ö. På den ön fanns förr en dansbana dit ungdomarna tog sig med roddbåt.

Jag lämnar helst inte vår vackra kommun, nuförtiden. Här har jag allt jag behöver och som trivs med. Tidigare har jag provat att bo i Rom, London, Tunisien och på Mallorca, men sedan 2001 har jag inte velat resa någonstans. Jag trivs gott här under min ek och luktar på blommorna!

Vad gör du till vardags utanför politiken?
Umgås med barn och barnbarn, mor och släktingar och vänner. Fotboll är nummer ett! Håller också kontakt med stor släkt, ca 45 kusiner och andra vänner i hela världen via Facebook. Är ofta social på språkcafé, Träffpunkter mm, för att möta OLIKA människor som bor i Sverige och stötta dem utifrån de livserfarenheter som jag samlat på mig.

Varför är du engagerad i Centerpartiet?
För att veta vad som händer och pågår - och för att kunna påverka. Hela Sverige och hela världen behöver DECENTRALISERAS. Människor ska kunna bo på landsbygden och kunna odla sin egen mat, om man så vill. Vi ska inte bo i höghus, i så fall behöver du kunna ha en kolonilott. De flesta behöver växa upp som i Bullerbyn; nära naturen och med solceller på taken. Vi behöver vara mer självförsörjande, speciellt med närodlad mat.

Centerpartiet är i mitten och ska värna om det sociala och om alla människor. ”Det du vill att andra ska göra för dig, ska du också göra”, är den ”gyllene regeln”. Det ska vara enklare att starta små företag- gärna med en app i din telefon. Vi behöver rensa i Sveriges alla regler, för vi biter oss själva i svansen med dagens byråkrati. Rensa bort 50% av alla dyra byråkrater och minska därmed kostnaderna. Jag vill att de flesta samhällsmedborgare, någon gång i sitt liv, blir fritidspolitiker och delar med sig av sina idéer och kunskaper - i demokratins tjänst.

Hur trivs du med Centerpartiet i Färgelanda kommun?
Jag tror inte det kan bli bättre, men trivsel måste hela tiden underhållas. Jag önskar flera nya samhällsmedborgare välkomna till oss. Människor som vill prova på att vara fritidspolitiker. Hör av Er - jag kan bli Er ciceron och boll-plank. Men det krävs att man är öppen, villig till kompromisser och gillar samtal och diskussioner. Alla får vi vara olika och ta vara på varandras individuella livserfarenheter. I varje möte med en ny människa, har vi något att lära om oss själva. (läs: Kaj Pollack)

Vilka politiska frågor brinner Du för och varför?

  • Decentralisering, som jag sa förut. Alla ska ha rätt till att bo i en ”Bullerby” nära den läkande naturen och med solceller på taket.
  • Jämlikhet och Syster-/Broderskap. (Varför ska en del tjäna 10 ggr mer än en sjuksköterska??? Svara på det den som kan, nu efter Coronapandemi i världen och med dessa nya erfarenheter).
  • Alla behöver en sysselsättning! Alla ska få bidra till vårt gemensamma.
  • Nytt obligatoriskt ämne i skolan; ”Känslor, sex och samlevnad”. (Centerkvinnorna arbetar för detta).
  • Livserfarenheter är många gånger viktigare än antalet akademiska poäng. Sveriges skola är alldeles för fyrkantig! Och har inte tagit vara på de socialt kunniga lärarna som barnen hade föredragit. Lärarlegitimations-påhittet är en skandal, enligt mig, som bara tagit tid o pengar/fokus på helt fel saker. Större fokus behövs på socialt välbefinnande hos alla åldrar o inom alla yrken.

Vilka politiska uppdrag har du idag, och hur känns det att ta den roll du har?
Ersättare i kommunstyrelsen, ersättare i kommunfullmäktige, ordförande Torps Centerkvinnor och bollplank till Centerkretsens ordförande. Jag har varit ordinarie en hel del i både KS och KF, men det är ändå skönt att vara ersättare. Det är viktigt att nya medlemmar kan komma fram. Jag är nöjd med att stå tillbaka men ändå vara med i hetluften och ha koll på vad som händer och sker. Jag är ofta en ifrågasättare som vill ha förklaringar på hur och varför. Jag frågar när andra inte vågar fråga eller för att nya personer ska ha en chans att förstå, jag känner av när saker behöver förklaras.

Vad har du lärt dig på dina politiska uppdrag?
Att politik ska vara socialt och roligt! Politiskt engagemang ska ta oss framåt och alla måste lära sig att kompromissa och berömma varandra. För vi alla behöver varandra och livet är kort, så passa på att engagera dig - du som funderar och hitintills inte kommit med i något parti.

Vad har du för tips för den som vill ta steget att engagera sig i Centerpartiet?
Ring, smsa eller maila mig! Birgittamehamediorn@hotmail.com

Vilka är dina politiska förebilder och varför?
Flera centerkvinnor; som Annica Qarlsson från Sollebrunn, fd. kallskänka på ica i Sollebrunn. Jag har alltid uppfattat henne som full med humor och med det kommer man långt. Hon har t.ex. varit ordförande i Sveriges största kvinnoförbund, CENTERKVINNORNA, och är numera vise ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Syster Elisabeth och Ann-Marie Jacobsson har varit mina förebilder för att de aldrig ”ger tillbaks” mot sina motståndare när de argumenterar, utan är positiva o sakliga. Politiker ska vara trevliga och lyssna in medborgarna, dessutom se till att vi kommer framåt! Thor-Björn Fälldin var en politiker med båda fötterna ”i och på jorden” - från bonde till statsminister.

BIRGITTAS NÄRODLADE FAVORITER:

Jerky – rökt strutskött kryddat med chili. ”Kryddstark och gott ska det va!”

DalSpiras grillostburgare.

Annars gillar jag allt med vitlök, chili och ingefära. Kristina Ivarssons grönkål, Skogens blåbär och så kantareller förstås. Gun Larsson och Susanna Janssons fika på Håmulevallen också såklart!