Mer närproducerad mat - ny policy klubbad av kommunfullmäktige

✅ 🍽 MER NÄRPRODUCERAD MAT PÅ TALLRIKEN I VÅRA SKOLOR & ÄLDREBOENDEN!

🍀 Visste du att kommunerna i Dalsland varje år köper in livsmedel för ca 38 miljoner kronor? Jo, det är sant! Summan för värdet av dessa inköp uppgick år 2019 till 38,8 miljoner kronor. Vi i Centerpartiet vill att en större andel av dessa resurser ska landa hos producenter i närområdet, så att kommunernas inköp kan bidra till fler jobb och ett öppet landskap. Det är bra både för miljön, för företagen och för alla barn och äldre i våra verksamheter som får en god och näringsriktig kost.

💚 Därför jobbar vi sedan länge med att möjliggöra att för mer närproducerad mat köpa in via kommunernas upphandlingar. Det har varit en lång resa med tuffare kravställning på leverantörer i upphandlingarna som började med en kamp om att sätta standard i likhet med svensk djurskyddslagstiftning.

➡️ Nu tar vi nästa steg! Igår klubbade kommunfullmäktige i Färgelanda en ny Livsmedels- och Måltidspolicy som ska ligga till grund för nästa upphandling för Dalslandskommunerna + Säffle. Detta strategiska dokument pekar bland annat ut målsättningen om mer närproducerade, svenska och ekologiska råvaror. I den ordningen.