Beslut om påbörja planering för ny skola i Upphärad

Utbildningsnämnden i Trollhättan har beslutat att gå vidare med att planera en ny skola i Upphärad som förhoppningsvis kan vara klar 2023. Vi hoppas att Socialdemokraterna och nuvarande styret i Trollhättan går från ord till handling och bjuder in övriga partier för att få alla planer för Upphärad att bli verklighet.

Nu har utbildningsnämnden i Trollhättan fattat ett viktigt beslut för den framtida utvecklingen i Upphärad. På det senaste nämndsmötet behandlades en förstudie om en nybyggd skola i Upphärad och denna godkännes och går nu vidare i planeringen med en förhoppning om att den nya skolan kan vara klar till vårterminen 2023.

Den nya skolan kommer ha plats för cirka 150 elever i årskurserna F-5 och skulle behovet bli större finns det utrymme att ytterligare bygga ut skolan ytterligare i framtiden. Detta tycker vi i Centerpartiet är ett väldigt positivt besked för fortsatt tillgång till service i Upphärad och det ger en framtidstro och är en grundförutsättning för den fortsatta utvecklingen av samhället.

Men, allt är inte ljust tyvärr. Den befolkningsprognos som finns nu för staden visar tyvärr på att elevunderlaget i Upphärad under de kommande 10 åren ligger stilla eller till och med minskar mot dagens läge. Detta trots att vi som kommun för bara ett par år sedan tog fram en plan för Upphärad där man tänker sig upp till 450 nya bostäder och där strategin är ett framtida tågstopp i Upphärad.

I många andra sammanhang pratar majoriteten i Trollhättan ofta om att vi i oppositionen borde samarbeta mer med dom i viktiga frågor. I denna fråga hoppas vi att majoriteten vågar bjuda in oppositionen och gå från ord till handling så att vi alla kan verka för att de planer som finns för Upphärads utveckling blir verklighet. Fler och fler i dessa tider söker sig ut från de stora städerna och vill bo mer lantligt, nära naturen men ändå med tillgång till god service. Skolan är som sagt ett viktigt första steg för att behålla och locka nya barnfamiljer till Upphärad. Men fler bostäder är en minst lika viktig fråga för att Upphärad ska vara attraktivt även om 10, 20 år. Det är en förutsättning inte bara för att skolan ska kunna drivas på ett ekonomiskt och kvalitetsmässigt hållbart sätt framåt, utan också för att övriga service så som mataffären ska kunna finnas kvar och som ökat underlag för att verkligen få ett tågstopp på plats.

Sofia Lindholm, Gruppledare Centerpartiet i Trollhättan

Mikael Arvemark, Kretsordförance Centerpartiet i Trollhättan