Vår budget för Trollhättan

Årets budgetdebatt i Kommunfullmäktige där de olika partiernas budgetförslag debatterades var lång och intensiv. Vad kan man då säga om de olika budgetalternativen?

S, V och Mp har tagit på sig spenderbyxorna och det märks att det är valår. Många av Centerpartiets motioner verkar även den nuvarande majoriteten läst och man tidigarelägger förstudie för ett nytt äldreboende på landsbygden och även lägger en satsning på mer resurser till arbete mot våld i nära relationer, vilket självklart är bra. I media marknadsför man sina många satsningar i budgeten som en Skatteåterbäring. Skatteåterbäring är något man får när man betalat för mycket i skatt, i samband med deklarationen. Är det så man menar, att Trollhätteborna betalar för mycket i skatt. Isåfall håller vi med!

Man hävdar också att man satsar stort på löneökningar för alla anställda. Vad man då glömmer att berätta är att man själva drog ner på löneavsättningen från 3 till 2,5 %. Det handlar alltså om en återställning till tidigare nivåer. De som får en ny lönesatsning är de som jobbar inom kommunals avtalsområde, vilket de självklart är värde, men vi har istället valt att istället sänka skatten för alla Trollhättebor, så att alla får behålla lite mer i sin plånbok.

Bland alla satsningar som majoriteten nu gör så saknar vi det viktigaste. Klimatet. Var tog den frågan vägen? Även om man skriver fina ord så måste orden följas av handling. Men där gapar kontot ganska så tomt.

Sverigedemokraterna pratade varmt om alla satsningar de gör i sin budget under debatten, men läser man den faktiska budgeten inser man snabbt att det mest är tomma ord. En satsning på utbildning finns med men för omsorgsförvaltningen ger man med ena handen när man satsar ca 7 miljoner samtidigt som man dra bort 6 miljoner på andra poster. Satsningar på trygghet, landsbygd eller miljö syns ingenstans i siffrorna.

Centerpartiet har lagt ett budgetförslag tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna. Tillsammans förstärker vi samtliga nämnders budget, men låter nämnderna styra över sina egna medel utan att öronmärka den största delen av pengarna. Vi vill dock riktiga vissa särskilda satsningar.

Från Centerpartiet vill vi särskilt lyfta upp det viktiga arbetet mot våld i nära relation, eller om vi ska kalla det för vad det i de allra flesta fall är: Mäns våld mot kvinnor. Det är ett stort samhällsproblem som måste få ett slut nu, helst igår. Det är fullständigt oacceptabelt att inte alla kvinnor är trygga i sina egna hem. Trollhättans stad har ett bra arbete när det gäller mäns våld mot kvinnor, men resurserna måste ökas än mer för att möta detta stora samhällsproblem ännu kraftigare.

Det andra vi vill lyfta är klimatet. Den senaste rapporten från FNs klimatpanel IPCC var en deprimerande läsning. Läget är akut och alla nivåer, individer, kommuner, regioner, nationer, ja hela världen måste se till att ta det akuta läget på allvar och gå från ord till handling. Vi vill satsa 5 miljoner på åtgärder för att minska Trollhättans stads klimatbelastning. Läget är som sagt akut och vi måste vända detta. Därför måste klimatåtgärder få kosta. Det som förvånar oss mest är att budgeten där Miljöpartiet ingår inte har fler satsningar inom detta område. Faktum är att Miljöpartiet hade fått mer klimatsänkande åtgärder genom att rösta på vår budet än sin egen.