Studiebesök på Heart of Sweden

Torsdagen 16 mars var vi ett gäng centerpartister på studiebesök hos företag i Hemse. Vi började på Heart of Sweden.

På Heart of Sweden är de mycket måna om råvarorna. Till viss del efterfrågar kunderna svenskt, men mest att det är rena råvaror. Så länge det är EU-ursprung är kunderna nöjda. Kakdegarna är mycket känsliga för mjölet, till exempel hur det är malet, därför byter de inte gärna mjölleverantör.

De har ingen omsättning på personal alls i stort sett, en enda har sagt upp sig, för att hen ville prova något nytt. Annars är det svårt att få tag i rätt folk. En gammal bonde vore bra (en mekaniker som kan lära sig baka).

Bageriet har jobbat mycket med automatisering, och att "alla" ska kunna göra allt då de är så få på fabriken. De har försökt prova att köra maskinerna ända till klockan tio på kvällen, men det har inte gett många fler kakor.

Alla Hjärtans Dag och därikring är den stora försäljningstoppen. De lagrar från oktober för Alla Hjärtans / Valentin i gamla Icalagret.

Heart of Sweden är beroende av att färjan går, lager av råvaror går inte att hålla, utan det behöver komma nytt hela tiden. Det är korta ledtider i branschen och ingen vill stå med lager någonstans, därför behöver även Heart of Sweden kunna leverera snabbt och stå för lagret av kakor själva. Rimliga fraktpriser är mycket viktigt.

Vad kan politiken göra:
Landsbygden ska leva och vi behöver få bygga bostäder i Hemse.
Vattenfrågan hindrar utvecklingen för ön

Det är viktigt att de som företag blir sett och uppskattat, med de arbetstillfällen de bidrar med.

Beatrice tycker att samarbetet fungerar bra med Miljö- och Hälsoskyddsnämnden och Byggnadsnämnden. De har fått ett mycket positivt intryck av nye näringslivschefen på Region Gotland, Michael Enlund.

Vi fick smaka ett par kakor ur sortimentet, mycket gott! Vi tackar så mycket för ett intressant besök!

http://www.heartofsweden.se/sv

Beatrice Ottfalk och Eva Nypelius framför Heart of Swedens logga

Beatrice Ottfalk och Eva Nypelius