Gotland
Centerpartiet lokalt
  • / Nyheter
  • / Positivt med höjt tak på RUT

Positivt med höjt tak på RUT

Ett höjt tak för RUT-avdraget och fler tjänster som innefattas öppnar för ännu bättre möjligheter att skapa jobb och driva företag, skriver Fredrik Gradelius och Eva Ahlin

Centerpartiet på riksnivå har lämnat förslag till lagrådet att RUT-avdraget ska innefatta fler tjänster, som bland annat möblering av bostad och montering av möbler. Därtill att taket för avdraget höjs till 75 000 kronor per år jämfört med dagens maxgräns på 50 000 kronor.

Vi tycker detta är mycket positivt. För det första skapar det arbetstillfällen samt möjligheter att starta företag för människor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. För det andra frigör det tid för RUT-köparen och underlättar för dennes vardag. Tid som istället kan användas för att till exempel hinna arbeta heltid. Sist men inte minst minskar det svartarbetet, vilket bidrar till en högre skattemoral och ökar tryggheten för de som jobbar vitt.

Förslaget är en del av budgetsamarbetet mellan Centerpartiet, Liberalerna samt regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi har svårt att se hur RUT-avdraget gynnar enbart rika eftersom det möjliggör för alla oavsett inkomst att anlita företag för till exempel städning, trädfällning och flytthjälp. Tjänster som annars kan vara svårt att ha råd med, samtidigt som de kan vara nödvändiga för bland andra gamla och sjuka människor.

Siffror från Skatteverket visar att år 2018 fick över 4 600 gotlänningar pengar tillbaks på RUT-avdraget. En fördubbling jämfört med år 2012. Även antalet utförare (företag) som anlitas för RUT ökar. År 2018 hade vi sammanlagt 223 utförare på ön, vilket är 28 fler jämfört med år 2016.

Med företag och jobb kommer skatteintäkter som vi kan använda till att ytterligare förbättra vår gotländska välfärd.

För oss i Centerpartiet är RUT-avdraget en högt värderad reform som är till för alla och samtidigt kan minska utanförskapet i samhället.

Eva Ahlin (C)

Fredrik Gradelius (C)