Konkreta beslut för Gotland framåt

Det här valet är verkligen avgörande för vilket samhälle vi vill ha framåt. Vilka partier som styr och vilka värderingar de står för är avgörande även i många sakfrågor. Eva Nypelius lyfter vikten av ideologi och förankring på Gotland som viktigt för de som ska styra Gotland framåt.

Jag har många bra samtal nu i valspurten med väljare och många av dem är osäkra på hur de skall rösta. Då känns det oerhört tryggt att företräda Centerpartiet som står tryggt i våra värderingar som ett borgerligt liberalt parti som står för allas lika rätt och värde.

Jag beklagar verkligen det som nu händer i rikspolitiken på högersidan som de nu kallar sig, M, KD och L som kommer att ta stöd av SD för att få regeringsmakten.
Men vad är de egentligen överens om mer än kärnkraft och NATO? Klart att SD kommer ställa oerhört tuffa krav för att stödja en sån regering och då är det utifrån deras extrema värderingar och partiprogram. Nej, Sverige skulle må bra av ett stabilt samarbete mellan de partier som har sin grundideologi i mitten av svensk politik.

Här på Gotland har vi ett tryggt och bra samarbete med de traditionella allianspartierna, vi har en samsyn i de stora frågorna och har gemensamma budgetförslag medan de rödgröna står långt ifrån varandra i ekonomisk politik. Jag är stolt över att vi nu har ordning och reda i regionens ekonomi, det behövs nu när vi går mot lågkonjunktur och stora kostnadsökningar.

Sakpolitiskt är bostäder den viktigaste pusselbiten framåt på Gotland. För att klara bemanning inom såväl regionens verksamheter som hos privata företag behöver vi bli fler i arbetsför ålder, få fler att flytta hit och jobba. Då behövs bostäder för alla olika behov. Permanentboende i såväl Visby som på landsbygden och I tätorterna. Vi behöver ta till vara engagemanget på skolorterna och underlätta för bostadsbyggande och fler lägenheter på landsbygden. Jag är glad att Regionstyrelsen tog beslut om markanvisning i Katthammarsvik och visade förtroende för det lokala engagemang som finns där för att få till permanentboende och ge möjlighet för fler barnfamiljer att flytta till bygden.

För att ha ett levande Gotland, som många nu i valrörelsen pratar sig varma för, måste vi våga ta den typen av konkreta beslut. Otroligt att många partier var så tveksamma. Utöver bostäder är det närhet till förskola och skola som är avgörande för att barnfamiljer skall få sin vardag att fungera.

Centerpartiet slår vakt om dagens skolor med närhet till förskola och skola med bra kvalitet. En bra utbildning är grunden för ett bra liv. Vi vill utöka landsbygdsstödet för att säkra kvalitet och likvärdighet i öns alla skolor. Stötta de mindre och ofta kooperativa förskolorna på landsbygden för det bidrar till en levande landsbygd med fler barnfamiljer. Skapa fler tjänster i skolan som kompletterar lärarna i deras pedagogiska arbete, utveckla barn och elevhälsan. Barn som behöver stöd skall få det.

Bra utbildningsmöjligheter är grunden för en bra service, växande företag och fortsatt positiv utveckling på hela Gotland.

Eva Nypelius (C)