Nyhet

Centerpartiet kräver omröstning om Jomshofs ställning som ordförande i justitieutskottet

Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet, tillsammans med Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok.

Centerpartiet har idag på en pressträff gett besked om att tillsammans med övriga oppositionspartier S, V och MP lägga fram ett initiativ för att entlediga Sverigedemokraternas Rickard Jomshof från uppdraget som ordförande för justitieutskottet.

Richard Jomshof är som ordförande för justitieutskottet en central representant för Sverige. Han har under nuvarande mandatperiod gjort flera kritiserade uttalanden och skrivit hatiska inlägg på sociala medier som på allvar riskerar att försämra säkerhetsläget i vårt land.

Richard Jomshofs agerande har varit omdömeslöst och bidragit till att eskalera en säkerhetsmässigt farlig situation för Sverige och svenska intressen, säger Ulrika Liljeberg rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

För Centerpartiet är det viktigt att politiker som innehar sådana poster hedrar uppdraget och företräder utskottet och riksdagen på ett för Sverige tryggt sätt.

Vi önskar en ordförande som inte eskalerar en för Sverige redan svår säkerhetssituation. Läget är allvarligt och vi behöver en företrädare med stor demokratisk värdighet, säger Liljeberg.

Frågan om ordförandeskapet kommer att väckas under justitieutskottets sammanträde torsdagen den 31a augusti. Eventuell omröstning om att entlediga Jomshof kommer att kunna genomföras först den 7:e september.