Det behövs en ö-politik för Fårö

INSÄNDARE

Centerpartiet har lämnat in en motion till Regionfullmäktige med konkret ö-politik för Fårö.

På samma sätt som vi gotlänningar under lång tid drivit på för en ö-politik för Gotland där riksdag och regering behöver ta hänsyn till Gotlands speciella förutsättningar behöver även Fårös speciella förutsättningar hanteras annorlunda än övriga socknar just på grund av ö-läget.

I grunden handlar det om att konsekvensanalyser behöver göras inför beslut som kan påverka Fårö, och att en långsiktig strategi tas fram. Vi ser en långt framskriden gentrifiering som gör det svårt för den som vill bo och verka på Fårö året om att etablera sig. Här behövs satsningar utöver vad som gjorts hittills, för att underlätta för de som bor på Fårö året runt. Det kan handla om olika sätt att skapa arbetstillfällen, men även om byggande av ungdomslägenheter, lägenheter som passar barnfamiljer eller ett trygghetsboende för äldre.

Centerpartiet föreslår för det första att ett Fåröpaket tas fram. Vad det ska innehålla måste tas fram i nära samverkan med boende, företag, föreningar och andra aktörer på eller nära Fårö. Paketet behöver bygga på och förstärka redan pågående insatser; till exempel den lokala utvecklingsplanen. Samtidigt ska paketet innebära en betydande ambitionshöjning.

För det andra föreslås att en Fåröstrategi tas fram. Denna strategi ska peka ut riktningen för ett långsiktigt arbete med utvecklingsfrågor, kommunal och regional service samt infrastruktur på Fårö. Även denna strategi måste tas fram i nära samverkan med aktörer på Fårö.

Regionstyrelsens ordförande har uttryckt stöd för idén om en ö-politik för Fårö, så vi hoppas på en snabb och positiv hantering av motionen, och att vi kan göra gemensam sak för att stärka Fårö som plats att bo och verka på.

Centerpartiets regionfullmäktigegrupp