Stoppa inte den potential som finns i alla 92 socknar

Gotlands översiktsplan är nu ute på granskning. Den behöver jobbas om för att på riktigt stötta utveckling på hela Gotland. Planen är viktig för Gotlands utveckling och har många bra kvalitéer, men förslaget som nu skickats ut på granskning riskerar att försämra möjligheterna att bygga och bo på landsbygderna.

För Centerpartiet har det under arbetets gång varit väldigt viktigt att stärka och belysa det som gör Gotland unikt – de levande landsbygderna. Våra 92 socknar är 92 möjligheter, varje socken har en egen unik potential som nu riskeras att stoppas på grund av översiktsplanen. 

Vi är oroliga för att S & M-styret med översiktsplanen vill cementera den linje de har drivit i byggnadsnämnden. I fall efter fall har de valt att gå på avslag på bygglov och framtagande av detaljplaner runt om på Gotland, där Centerpartiet har sett möjligheterna och röstat för bifall. Redan nu ser vi att utvecklingspotential har gått förlorad, och med de skrivningar som finns i översiktsplanen blir det framöver ännu lättare att säga nej till nya hus för bofasta på stora delar av Gotland.

Vi är visserligen glada över att S & M-styret till viss del har lyssnat på oss, och tagit med flera av våra förslag. Den översiktsplan som nu är ute på granskning är bättre än det ursprungliga förslaget, men många problem kvarstår. Överlag anser vi att översiktsplanen är alldeles för detaljerad, och på så sätt riskerar att skapa onödiga hinder för byggande. Det största problemet är att det finns med många skrivningar och kartor som medför att det blir nej till byggande på de platser utanför tätorter som inte i planen är specifikt utpekade som lämpliga för ny bebyggelse.

Centerpartiet vill göra mer än att bara bevara landsbygden, vi vill utveckla den.  Därför vill vi också med viss försiktighet öppna upp för att bygga på ej brukningsvärd jordbruksmark, för att kunna trygga utveckling på hela ön.

Centerpartiet vill även ändra synsättet på vad resurseffektivt byggande innebär. Det ska inte vara lokaliseringen som är avgörande, utan hur man bygger och vilka lösningar man då väljer. På så vis kan vi attrahera fler till att flytta hit, bo kvar och säkerställa bra generationsskiften för till exempel lantbruken.

Sammanfattningsvis, vi i Centerpartiet har lagt, och kommer fortsätta att driva förslag för en översiktsplan som ser till alla 92 socknar, för en stark och rättvis utveckling på hela Gotland.

Eva Nypelius (C)

Johan Malmros (C)

Eva Ahlin (C)