INSÄNDARE

Vi är ingen slapp och tyst opposition som klappar styret medhårs

I en insändare uppmanar Lars Engelbrektsson (SD) övriga oppositionen att delta aktivt i arbetet för att förbättra vår region. Tack för insändaren, som ger mig möjlighet att beskriva hur Centerpartiet bedriver just ett aktivt oppositionsarbete för att förbättra vår region.

Det är framför allt i de olika facknämnderna och styrelserna det "händer". Det är där de flesta beslut som berör skola, vård, omsorg, kultur och fritid, infrastruktur med mera fattas, och det är där det finns tillfälle för de fördjupade politiska diskussionerna.

Jag törs påstå att Centerpartiets ledamöter alltid deltar väldigt aktivt i dessa samtal. Vi kommer med inspel, förslag och frågor för att bidra till bra beslut. Ambitionen är alltid att hitta en gemensam väg tillsammans med styret och de övriga oppositionspartierna.

På det sättet kan vi få med åtminstone delar av vår politik i besluten även fast vi inte sitter i majoritet. Nästan alltid blir vi överens i nämnderna. Blir vi inte det så lägger Centerpartiet egna yrkanden.

I regionfullmäktige lägger vi motioner och interpellationer för att ta initiativ och lyfta frågor som vi anser är bra för Gotland. Ibland går de igenom, ibland inte.

Under 2023 lämnade Centerpartiet 19 motioner och interpellationer, bland annat om dricksvattendammar, ungdomslägenheter, trygghetsboenden, brottsförebyggande arbete och att intensifiera arbetet för att öka skolnärvaron.

Som oppositionsparti har vi också en annan och viktig roll, och det är att göra det du kallar för att "peka finger". Vi ska granska och kritisera styret, och erbjuda ett politiskt alternativ.

En slapp och tyst opposition som klappar styret medhårs må vara trevligt och gemytligt, men det ger inte den spänst som krävs i en väl fungerande demokrati.

Och när det politiska styret både överskrider budgeten och misslyckas med att uppfylla 16 av 18 kvalitets-, verksamhets- och ekonomiska mål som har satts av regionfullmäktige så är det upp till oppositionen att företräda gotlänningarnas intressen – att deras inbetalade skattepengar ska räcka till en välfärd i nivå med det handslag som regionfullmäktiges mål representerar.

Slutligen är jag lite nyfiken på vad Lars Engelbrektsson egentligen menar med att "delta aktivt i arbetet för att förbättra vår region". När jag försöker dra mig till minnes hur SD agerar här på Gotland så har jag svårt att hitta exempel på det som jag tänker representerar aktivt politisk arbete – det som jag beskrev ovan. Anser Lars att bästa sättet att förbättra regionen är att passivt stödja S & M-styrets politik?

Johan Malmros, gruppledare för Centerpartiet i regionfullmäktige