Möt Erling Cronqvist, kommunalråd i Laholm:

- Det gäller att vara lyhörd

Som kommunstyrelsens ordförande är Erling Cronqvist i händelsernas centrum. Med elva partier i fullmäktige och ingen majoritet så gäller det att vara lyhörd och kunna samarbeta. Foto: Angeline Eriksson

 

Med 17,17 procent av rösterna blev Centerpartiet i Laholm näst största parti i valet 2018 och tog därmed över kommunstyrelseordförandeposten, KSO, igen. Det innebar även att Erling Cronqvist tillträdde på en nygammal post.

"Vi har elva partier i fullmäktige, nio i kommunstyrelsen och ingen egen majoritet"

– Inför valet 2018 var jag inte alls förberedd på att vi skulle ta över KS-ordförandeposten, så det kändes väldigt kul och positivt. Ungefär lika positivt som det kändes nu, kändes det negativt när jag blev av med den 2006, för det trodde jag inte. Då hade vi ett ganska långt försprång till Moderaterna, men förlorade posten. Och lika illa som jag tyckte det kändes då, lika bra känns det denna gång, berättar Erling Cronqvist.

Svängde efter 12 år
I april 2005 tog Cronqvist över KSO-posten, då Jan Gustavsson, C, gick i pension. Cronqvist satt sedan till och med 2006 då Moderaterna som sagt blev större än Centerpartiet och tog över ordförandeposten. 12 år senare svängde det igen och C och Cronqvist är nu tillbaka vid klubban.

I händelsernas centrum

– Som KSO är det roligaste att man verkligen är i händelsernas centrum, det är alltid inspirerande och intressant. Sedan har det ändrat sig betydligt sedan jag var på posten sist. Det snurrar allt fortare och dessutom är det mer komplicerat än vad det var då. Vi har elva partier i fullmäktige, nio i kommunstyrelsen och ingen egen majoritet, säger Cronqvist och fortsätter:
– Men det har ändå gått förvånansvärt bra i vår minoritet än så länge, även om majoritet hade varit önskvärt. Det är lite spännande varje gång det är en viktig fråga och veta om man har majoritet eller inte.

Sociala medier
Utöver det komplicerade läget med partierna har även en ny spelare tagit sig in på planen.
– I början av 2000-talet var det inte särskilt mycket med sociala medier. I dag gör det att allting snurrar fortare på ett helt nytt sätt och allting hamnar i kommunstyrelseordförandes knä, vare sig man vill det eller ej.

CUF var inkörsport

Intresset för politik började tidigt på hemmaplan med en partiaktiv far. När CUF startades blev han medlem och på den vägen är det.

– Politiken är fortfarande lika rolig, avslutar Cronqvist.

Text och foto:

Angeline Eriksson

Faktaruta
Ålder: 61 år
Bor: På en gård i Kåphult utanför Knäred
Familj: Fru och två utflugna barn
Intresse: Jag tycker om att jobba med jordbruket och skogsbruket och få göra något med händerna. Bakar även bröd i stenugn. Sedan läste jag mycket förr men det har blivit mindre i och med alla kommunala handlingar som ska läsas.