Kvinnor som gör skillnad

Den här veckan hyllar vi kvinnor som gått och går i täten för demokrati, jämställdhet och kvinnors rättigheter. Kvinnor har haft rösträtt i Sverige i 100 år, men vi behöver fortfarande arbeta för ökad jämställdhet. Vi ser också runt om i världen att utvecklingen i många länder går åt fel håll.

I anslutning till Internationella kvinnodagen 8 mars lyfter vi fram några modiga centerkvinnor som gör skillnad för Halland och för Sverige.

NÅGRA KVINNOR SOM GÖR SKILLNAD

Gärda Svensson från Långås var pionjär på mer än ett sätt. Hon var en av dem som 1933 startade Svenska Landsbygdens Kvinnoförbund (SLKF) som är föregångaren till Centerkvinnorna. Hon var också Bondeförbundets första kvinna som blev invald i riksdagen, där hon kom att bli den flitigaste motionären.

Läs mer!

Helene Andersson från Tvååker är Centerpartiets regionråd i Region Halland. Hon går i täten för regional utveckling och lever som hon lär genom att sedan många år tillbaka köra elbil som drivs på egen solel. Inför valet 2022 är hon etta på Centerpartiets valsedel till regionvalet i Halland.

Mari-Louise Wernersson från Falkenberg var 2006-2018 kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg. Inför valet 2022 är hon tvåa på Centerpartiets valsedel till riksdagsvalet. Hon har varit regeringens vindkraftsamordnare och haft flera tunga uppdrag inom Centerpartiet och Sveriges Kommuner och Regioner.

Jenny Håkansson från Halmstad är ordförande för Centerkvinnorna i Halland. Hon är en spjutspets som drivit på Centerpartiet till att på förbundsstämman fatta beslut om sänkt moms på mensskydd. Hon hamnar ofta i media när hon jobbar för ökad jämställdhet och är tia på riksdagslistan och sjua på regionlistan.

Anneli Andelén är tidigare fotbollsproffs som i dag står etta på Centerpartiets lista till kommunvalet i Falkenberg. Hon är oppositionsråd i Falkenberg men hon har en stark laguppställning som är beredda att ta över ledartröjan i kommunen efter valet 2022.

Anna Roos är oppositionsråd i Hylte kommun och etta på Centerpartiets lista till kommunvalet i höst. Hon är trea på regionlistan och sjua på riksdagslistan. Anna Roos har modet att våga utmana sig själv och livesänder från både skidspåret och isvaken.

Gunilla Franzén från Tölö, geologen som verkar via teologin. Hon är en av våra ledande Centerföreträdare i Göteborgs stift där hon är ledamot i stiftsfullmäktige och ledamot i kyrkomötet som omfattar hela landet.

Jenny Axelsson, är kommunråd i Halmstad. Hon är förste vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott.

Angeline Eriksson, Laholm, en blivande pedagog med ett förflutet som journalist. Hon är ordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund i Halland samt tvåa på kommunlistan till valet i Laholm.

Lena Språng, Karl Gustav, är etta på Centerpartiets valsedel till kommunvalet i Varberg. Hon är ordförande i kultur-och fritidsnämnden. Hon jobbar också som strateg på Centerpartiet i Halland och driver i jobbet podden Cnackis.

Gudrun Pettersson, Våxtorp, axlar ansvaret som kretsordförande för Centerpartiet i Laholm och fyra på valsedeln till kommunvalet i höst.

Katrin Carlsson, Svartrå, är nybliven kretsordförande i Falkenbergs kommun som medlemsmässigt är en av Sveriges största kommunkretsar.