"Hela kommunen”-perspektivet viktigt i ny översiktsplan för Varberg

- I den nya översiktsplan som nu ska tas fram för Varbergs kommun är det särskilt viktigt att det ges bättre möjligheter att bygga och bo i hela kommunen, samtidigt som vi behöver ta bättre vara på den viktiga åkermarken, säger Christofer Bergenblock (C) och Christian Persson (C).

På tisdagen (30/3) beslutade kommunstyrelsen i Varberg om att sätta igång arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för kommunen. Gällande översiktsplan antogs 2010 och mycket har förändrats sedan dess, vilket nu behöver hanteras.

Centerpartiet vill särskilt trycka på behovet av byggnation i hela kommunen i den nya översiktsplanen. Det är viktigt att möjligheten till byggnation på landsbygden inte begränsas genom att den måste vara knuten till serviceorter eller kollektivtrafikstråk.

- Det behöver tydligt framgå att kommunen ser positivt på byggnation i hela kommunen och även utanför detaljplanelagt område, säger byggnadsnämndens ordförande Christian Persson (C).

I den nya översiktsplanen behöver kommunen också tydligare lyfta fram värdet i åkermarken. Under senare år – och inte minst under pandemin – har ett allt större fokus lagts på vikten av att bevara den produktiva åkermarken och den inhemska livsmedelsförsörjningen. Tillgången till åkermark behöver därför ligga som ett eget lager i översiktsplanen.

- Kommunen behöver på ett strukturerat sätt arbeta med att utreda och föreslå alternativa utbyggnadsområden för att undvika att produktiv jordbruksmark tas i anspråk, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Christofer Bergenblock (C).

Att ta fram en ny översiktsplan är ett omfattande arbete som kommer ta flera år att genomföra. Tanken är dessutom att planen ska vara digitaliserad för att ge ökad tillgänglighet för allmänheten. Den nya planen beräknas kunna antas av kommunfullmäktige under hösten 2024.