Närodlad politik

Centerpartiet i Vimmerby tycker att det är självklart att vi måste värna hälsan hos människor men också att bespara naturen och jorden från onödig kemikalipåverkan. Mer konkret handlar det om att förskolor och skolor i Vimmerby och i Sverige ska vara giftfria så att våra barn slipper hormonstörande preparat i sin omgivning, att kläder som de bär inte är behandlade med ämnen som påverkar både människor och våra vattendrag, att vi ska ge elever och äldre bra mat som är näringsrik och hållbart producerad och närodlad.

Jag vill också berätta om det nya EU-beslutet som innebär större möjligheter att ställa miljökrav som exempelvis kortare transporter vid upphandling inom offentlig sektor. För oss inom Centerpartiet i Vimmerby är det här en jätteviktig fråga och vi har länge drivit frågan om att maten som kommunen upphandlar ska produceras lokalt. 

Vi vill ha fläsk från Glada grisar på temadagar, potatis från Axelssons i Mörlunda, lamm från Vennebjörke , bröd som bakas i Vimmerby och mjölk och kött från gårdar som håller landskapet öppet i Astrid Lindgrens hembygd. 

Detta tycker vi ska upphandlas till elever och brukare inom äldreomsorgen med flera i Vimmerby . I november börjar arbetet med nästa matupphandling. Då gäller det att vara på bettet och göra allt för att vi ska få mer närodlat i Vimmerbys upphandling. 

EU gör det mer möjligt med denna nya lag som kan ställa miljökrav som minskade transporter och kvalité som ett krav. Vi måste trycka på för att göra delad upphandling så att mindre producenter kan vara med och leverera mindre partier till temadagar och/ eller till delar av regionen som vi upphandlar till via inköpscentralen i Västervik. 

Thailändsk kyckling och polskt kött ska inte längre vara möjligt att köpa till Vimmerby kommun. Det är ett faktum att man som inköpare i Vimmerby idag kan välja thailändsk kyckling framför svensk på grund av att den är billigare i det avtal som vi har nu. Det har också gjorts men ska undvikas då kvalitén visat sig vara sämre såväl på kycklingen som den polska köttfärsen som köpts billigt. 

Nästa upphandling hoppas jag innehåller endast svenska köttprodukter av god kvalitet och som är producerad med Sveriges höga krav på kvalitet och som kan bidra till arbetstillfällen och öppna landskap i Vimmerby. Det är en närodlad politik för oss. 


Ingela Nilsson Nachtweij
Centerpartiet i Vimmerby