Obligatorisk märkning av alla mobiler

På kort tid har vi vant oss vid att ha tillgång till alla tjänster och information en knapptryckning bort på mobilen. Tillgången till mobiltelefoni och bredband påverkar vår vardag, jobben och företagen allt mer. Att ha tillgång till bra mobiltäckning kan vara avgörande för om man kan utveckla sitt företag, flytta eller lägga ned.

Hållbar tillväxt i hela landet kräver bra bredband och mobila kommunikationer. Därför har Centerpartiet drivit på så att regeringen levererar åtgärder som ger oss bättre mobiltäckning.Det har frigjorts mer utrymme i etern, som gör att operatörerna kan bygga ut täckningen och öka kapaciteten i sina mobilnät.

Sverige är bäst i Europa på det. Som första landet i världen fattades 2007 beslutet att reservera 800 MHz-bandet för mobiltelefoni. Tack vare det byggs nu 4G ut i rekordfart i hela landet. I våras såg Centerpartiet till så regeringen även reserverade 700 MHz-bandet för mobiltelefoni.Mobiltäckningen kommer nu kunna förbättras ännu mer – framför allt på landsbygden.

Det behövs ett ännu bättre och mer heltäckande mobilnät. Vi måste också ha telefoner som fungerar med det. Trots att Centerpartiet och Alliansregeringen har reserverat fler frekvensband, kan inte alla mobiltelefoner använda dem. För att mobilanvändare ska kunna dra nytta av att 4G via 800 MHz-bandet som täcker stora delar av landsbygden, behövs det telefoner som kan använda det.

I dag är det nästan omöjligt att ta reda på vilka av våra nya mobiltelefoner som funkar på 800-bandet. Lika svårt är det att veta hur telefonernas mottagning är. I dag är det känt att många populära smartphones har dålig mottagning, men det är nästan omöjligt att veta vilken mottagningskapacitet en viss telefon har.

Du som köper en ny mobil får veta nästan allt annat, hur många megapixlar kameran har, vilken klockfrekvens processorn har, skärmens upplösning, etc. Men om dess mottagningsegenskaper ges det ingen information, trots att det kan vara det som i slutändan avgör om mobilen går att använda där du bor.

Detta måste det bli ändring på! Det ska vara lätt att välja rätt. Därför vill Centerpartiet införa en obligatorisk märkning av alla mobiler så att man kan se vilka frekvensband en viss modell klarar och vilken mottagningsförmåga den har.

Sverige ska ha världens modernaste landsbygd. Bredband och mobiltelefoni i världsklass behövs för att vi ska komma dit.

Anna-Karin Hatt (c)
it- och energiminister

Anders Åkesson (c)
riksdagsledamot

Ingela Nilsson Nachtweij (c)
kommunfullmäktigeledamot i Vimmerby