Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Pressmeddelande:
Kommentar till Infrastrukturministerns nedslag i länet - Eneroth slår i luften

Kasta inte sten i glashus

Det är tydligt att Tomas Eneroth fortfarande är mer partipolitisk och agerar mer som den gruppledare i riksdagen han nyligen var än den statsman han förväntas vara. Detta efter att ministern i dagens Smålandsposten skyller ifrån sig på den förra regeringen för vad som händer här och nu på företaget A-betong i Vislanda. Självklart måste också statsrådet Eneroth ta ansvar för att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet suttit i regeringen och styrt landet sedan hösten 2014.

Det är smickrande att Tomas Eneroths tilltror Alliansen förmåga att styra över näringslivet i länet och därmed att det är på grund av den förra alliansregeringen som A-betong i Vislanda behövde avskeda 16 personer. Det är mindre smickrande för Eneroth att han far med osanning genom att påstå att den förra alliansregeringen inte var villig att satsa på järnvägen.

- Vi är helt överens med ministern att det behövs fortsatt stora satsningar på både underhåll och nybyggnation på järnvägen, men fakta är att under alliansregeringen 2006-2014, och under 4 år med Centerpartiet som infrastrukturminister fördubblades underhållet på järnväg. Denna satsning har nuvarande regering fortsatt med, vilket är bra. Men att skylla på Alliansregeringen för att inte vilja satsa på järnvägen är endast ett slag i luften och retorik utan grund från Tomas Eneroth, säger Thomas Haraldsson och Per Schöldberg

Till exempel så var det Alliansregeringen som påbörjade diskussionerna kring en ny stambana, så kallade höghastighetsbana. Ett av de största järnvägs-/samhällsbyggnadsprojekten i modern tid. Från Centerpartiets sida vill vi att den nya stambanan byggs så snart som möjligt samt lånefinansiera, men i Eneroths tempo är det inte bygget klart förrän 2090. Vid ett antal tillfällen har infrastrukturministern sagt att han ska bjuda in till blocköverskridande samtal kring Höghastighetsbanan för att komma framåt och för att komma överens brett mellan partierna. Vi väntar fortfarande på denna inbjudan.

Slutligen vill vi kommentera en av de viktigaste järnvägssatsningarna i vårt län som vi från Centerpartiet under lång tid kämpat för och det är dubbelspår mellan Alvesta och Växjö. I höstas presenterade Trafikverket sitt förslag till ny infrastrukturplan där denna investering inte finns med bland huvudprioriteringarna. Som infrastrukturminister är Tomas Eneroth ansvarig för denna plan. Vi ser framemot att regeringen i sitt slutliga förslag omprioriterar i planen och att denna viktiga investering för stora delar av Sydsverige tas med.

- Så länge vi inte har dubbelspår Alvesta-Växjö kommer tågen att få vänta på stationen i Alvesta eller Växjö för att få plats på banan. En utökad kapacitet genom dubbelspår skulle enligt få positiva effekter för bostadsutvecklingen i Alvesta-Växjö regionen och göra det än mer attraktivt att bo och driva företag här avslutar Thomas och Per

 

För kontakt:
Thomas Haraldsson, C, Kommunalråd Alvesta och regionfullmäktigeledamot
0709-96 41 61

Per Schöldberg, C, Kommunalråd Växjö
Riksdagskandidat
070-869 49 25

Läs pressmeddelandet i PDF-format här >> , 213 kB.