Toppkandidaterna samlade i Slottsruinen
Lågvattnet i Helgasjön innebar att skepparen på ångaren Thor, Mauritz Magnusson, fick lägga om kursen för att inte få bottenkänning.
Men toppkandidaterna på Centerpartiets riksdags- och regionlistor i Kronoberg, hade definitivt ingen bottenkänning när de efter en härlig timslång sjötur på Helgasjön, måndagen den 7 augusti samlades i Kronobergs slottsruin för att berätta om sina visioner inför valet den 9 september.
–Med vår politik går det att göra skillnad, sa topptrion på riksdagslistan, Per Schöldberg, Karin Nilsson och Gusten Mårtensson när utmärkte moderatorn Thomas Karlsson, tidigare näringslivschef i Växjö, frågade vad det skulle innebära om de tog plats i rikets högsta församling.
Centerpartiets toppkandidater till Riksdagsvalet: Per Schöldberg, Karin Nilsson, Gusten Mårtensson, Eskil Erlandsson och Carina Bengtsson
Och på frågan om Centerpartiet är löntagarfientligt eftersom partiet förordar sänkta ingångslöner, svarade Eskil Erlandsson:
–Det gäller att sänka ingångslönerna så att flera kommer in på arbetsmarknaden eller vill bli företagare.
Gusten Mårtensson fyllde i:
–Kritiken kommer från dem som har jobb. Då gäller det att sätta trösklarna för att flera ska komma i arbete.
Carina Bengtsson försvarade också partiets förslag:
–Vi kringgår turordningsreglerna redan idag. Centerpartiet vill att alla ska ha ett meningsfullt liv. Då är det viktigt att ha ett jobb.
Enigheten bland riksdagskandidaterna var också total när Thomas Karlsson frågade om det inte var dags att bryta upp den nuvarande blockpolitiken.
–Det är Alliansen som gäller. Dessutom står vi inför ett värderingsval och där skiljer det alldeles för mycket till Sverigedemokraterna för att ett samarbete ska kunna bli aktuellt, sa Per Schöldberg.
Eskil Erlandsson höll med, men framhöll också att två tredjedelar av besluten i riksdagen fattas i full enighet.
–Jag tror att det kommer att bli så även under nästa mandatperiod, sa Eskil.
Miljöpolitiken var också på agendan under 30-minutersutfrågningen eftersom Svenska Naturskyddsföreningen i sin granskning av partiernas miljöpolitik slagit fast att det var Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet som stack ut och hade den bästa politiken.
Något som Eskil Erlandsson starkt ifrågasatte:
–Svenska Naturskyddsföreningen är inte opartisk, ställer vinklade frågor och är dessutom domare. Dessutom ifrågasätter SNF äganderätten och det vänder vi oss definitivt emot.
Efter utfrågningen av riksdagskandidaterna stod regionkandidaterna på tur.
Och här framhöll samtliga att Centerpartiet är garanten för den enskilda människan och har en närodlad politik för hela länet.
Centerpartiets i Region Kronebergs gruppledare och förstanam på listan till valet till Regionfullmäktig Sven Sunesson och Britt-Louise Berndtsson som står som nr två på listan.
Gruppledaren Sven Sunesson vill prioritera vårdcentralerna.
–Det kan vi göra genom att omfördela pengar från sjukhusen till närsjukvården.
Britt-Louise Berndtsson pekade på problemet med köerna.
–Vi jobbar hårt för att ta bort köerna, särskilt bland barn och ungdomar.
Carina Bengtsson menade att tjänstemännen har för stort inflytande på verksamheten.
–Som politiker måste vi våga gå in och styra mera.
Golnoush Lundén Keshavarzi såg en annan framkomlig väg:
–Jag vill ha en bättre dialog mellan tjänstemän och politiker. Det skulle generera positiva effekter på verksamheten.
Med konstant personalbrist frågade Thomas Karlsson hur man skulle få fram flera jobb inom sjukvården. Golnoush Lundén Keshavarzi tog upp svårigheten för nyanlända att komma in i det svenska sjukvårdsystemet.
–Personalbristen beror till stor del på systemen. Det är inte lätt för nyanlända att komma in eftersom det skiljer så mycket mellan vårt system och det som finns i exempelvis mitt hemland Iran. Men har man väl kommit in i systemet är det lätt att få jobb.
Under sjöturen på Helgasjön informerade Anders Klemedsson, regionchef på E.O.N. Syd, om arbetet på att tillgodose samhällets krav på energi som är både konkurrenskraftig, grön och tillgänglig.
Anders Klemedsson, regionchef på E.O.N. Syd
Ett framgångsexempel är det lokala energisystemet i skånska Simris utanför Simrishamn där 145 hushåll via solpaneler och vindkraft sedan invigningen i oktober 2017 ser till att byn är självförsörjande på elkraft.
–I nuläget ligger byns dygnskonsumtion på 800 kilowattimmar. Det innebär att det räcker med solenergin för att säkra den dagliga driften, sa Anders Klemedsson
/Berne Persson
Ni hittar fler bilder från Centerpartiets utflykt med Ångaren Thor och från utfrågningen av toppkandidtater här >>