Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Centerpartiet besökte AMB i Tingsryd

Denna månad hade Centerpartiet i Region Kronoberg förlagt sitt månatliga gruppmöte till Academy of Music and Business (AMB) i Tingsryd. AMB, har en riksrekryterande spetsutbildning på gymnasienivå inom musik och etablerades 2013 i Tingsryd av Andreas Carlson, Magnus Lundin och Daniel Hylse. Första året bedrevs verksamheten i andra lokaler parallelt med att nuvarande lokaler byggdes i regi av Tingsryds kommun.

Från att ha startats som en ”vild” tanke har AMB lyckats etablera sig stark på utbildningsarenan. Idag har AMB 34 anställda i Tingsryd, varav 22 lärare. På skolan går det idag ca 170 elever. Dessa kommer från hela Sverige, med representation från ca 100 olika kommuner. Skolan, har tre inriktningar inom estetisk gymnasium; artist/musik, musikproduktion och entreprenörskap.

Sedan starten 2013 har AMB dessutom startat en liknande skola i Vara, samt även startat en systerskola inom ekonomi i Kristanstad, Academy of retail and business.

Innan vårt gruppmöte bjöd Daniel Hylse på en rundvandring i lokalerna och berättade om AMB:s imponerande verksamhet. Speciellt imponerande är deras tydliga värdegrundsarbete som genomsyrar hela verksamheten. De har tagit fram en egen digital plattform för detta värdegrundsarbete, My Better Me, med mängder av övningar och aktiviteter, och som ger möjlighet till utvärderingar och feedback. Allt i syfte att få ungdomarna att må bra och stärkas i att jobba för sina drömmar.

Unikt för AMB är alla deras stora samarbetspartners som involveras i verksamheten. Dessa samarbeten har till stor del kommit till stånd genom Andreas Carlsson stora nätverk och goda renommé inom den internationella musikbranschen. T.ex. sponsrar Gibson dem med alla musikinstrument, men även mer lokala samarbeten såsom Jitech och Kosta Boda Art Hotel har bidragit till att skapa den gemytliga och härliga inramningen i lokalerna. Man har dessutom t.ex. samarbetat med Disney som producerade en säsong av realityserien Music Academy som skildrade elevers liv på skolan.

Då de flesta eleverna kommer från andra kommuner så har AMB även byggt ett eget elevboende och tagit över delar av Tingsgården och Tingsryds hotell. Även om AMB inte är en internatskola i den rätta benämningen fungerar AMB ändå på liknande sätt. Skolan är öppen till kl 22 sju dagar i veckan med personal på plats även på helgerna. Detta innebär att det i princip alltid är aktivitet i lokalerna och full fart på kreativiteten.

I samband med vår rundvisning bjöds vi även på ett uppträde av tre av skolans elever. Dessa har som gymnasiearbete planerat en välgörenhetskonsert, Tillsammans - Till förmån för Friends och Cancer rehab fonden, som de ska uppträda med på lördag (7/4) med Molly Sandén som gästartist. Att döma av den acapellasång de bjöd oss på, kommer denna konsert att bli en succé. De och skolan som helhet imponerade stort.