Web Analytics Made Easy -
StatCounter

Vårdval BUP

 

Centerpartiets regionråd Sven Sunesson pratar om Centerpartiets arbete med att komma tillrätta med utmaningarna inom BUP i Region Kronoberg.

Under förra mandatperioden var vi oerhört kritiska till socialdemokraterna och den enormt långa kö som växte fram för de som söker utredning om man har problem med ADHD eller tror sig ha problem med ADHD eller andra neurologiska sjukdomar. BUP fungerade inte överhuvudtaget, väldigt låg produktion, usla resultat. Vår lösning på det var delvis att starta ett vårdval BUP inom en del av den verksamheten som BUP ansvarar för.

Det går vi igång med nu. Vi har antagit regelverk, vi har antagit ekonomiska förutsättningar och nu är det fritt fram för andra parter att söka tillstånd för att få starta upp verksamhet och konkurrera med BUP. Sedan blir det föräldrarnas sak att själva bestämma om man vill gå till den ena eller den andra utföraren.

Samtidigt som detta har skett så har ändå BUP förbättrat sina resultat rejält här nu under det senaste halvåret. Vi tror att också det har sitt ursprung i att man känner att nu är man lite grann hotad. Här kommer konkurrenter och vi måste utföra vårt arbete på ett bättre sätt om vi ska finnas kvar i framtiden.

Det här gör att vi borde ha ett BUP som börjar fungera på ett ganska bra sätt och vi dessutom förhoppningsvis kommer att ha flera aktörer igång här in på nyåret som kan erbjuda en bra vård för våra barn och unga.

Min förhoppning är att inom ett år ska vi ha fått bort den enormt långa kön vi har för utredningar och ha ett BUP som fungerar väldigt bra här i Kronoberg. Och det är tack vare vårat arbete i Centerpartiet tillsammans med våra allianskamrater.