En investering i skolan är en investering i vår framtid!

Under den senaste mandatperioden har Centerpartiet och Socialdemokraterna gjort det möjligt att öka antal behöriga lärare och nå en ökad lärartäthet i Lindesbergs skolor. Det räcker dock inte. Resultatet i Lärarförbundets ranking av skolorna i landets kommuner visar att skolan i Lindesberg sjunkit från 177 till 234 plats (av 290 kommuner) vad gäller resultat och måluppfyllelse. Den utvecklingen ska vi i Centerpartiet se till att vända.

Inom Centerpartiet vill vi ha en skola där det ges förutsättningar för eleverna oavsett bakgrund att lyckas och att nå sin absolut fulla potential. En skola där alla är sedda, en skola där alla är respekterade, en skola som genomsyras av goda värden och där det råder nolltolerans mot mobbning och trakasserier.

Lärarna är nyckeln till en bra skola och till att eleverna kommer att lyckas. Därför vill vi inom centerpartiet skapa det bästa förutsättningarna för lärarna att vara just lärare och att rensa i deras arbetsbörda. Lärarna måste ges möjlighet till en mycket bred kompetensutveckling eftersom de ska behärska så många kompetensområden.

Vi i Centerpartiet vill även satsa på speciallärare och på skolhälsovården.

I en skolmiljö där lärarna kan vara just lärare och där eleverna får ro att lära ökar möjligheterna markant till ökad måluppfyllelse.

För att nå detta krävs en gemensam skolkultur där ett gemensamt regel och normsystem fungerar i alla våra skolor. Alla i skolan måste dra åt samma håll och ett gemensamt synsätt på normer, regler och på principer måste gälla. I och med det skapas en vi-känsla både i klassrum och på skolnivå. Alla måste veta vad skolan erbjuder och vad som förväntas. Det skapar en grundläggande tillit till skolans verksamhet.
För detta krävs ett starkt ledarskap. Det innebär att även skolledarna måste ges möjlighet att utveckla sitt ledarskap och att få ett relevant stöd i ledarskapsrollen.

Vi i Centerpartiet hävdar också – och mycket bestämt – att landsbygdsskolorna ska bevaras och utvecklas, inte avvecklas.

Storskalighet och centralisering till tätorten är inte alltid av godo. Elever vistas många timmar i större grupper varje dag. Kompisinflytandet ökar. Risken för mobbning ökar och konsekvenserna blir ökad otrygghet och ett större ansvar för skolans lärare när det gäller sociala och emotionella problem.

Det finns även barn i tätorterna som skulle må bättre i en lugnare skolmiljö. Där skulle de sannolikt känna sig tryggare. Därför är det rimligt att vi i Lindesbergs kommun gör det möjligt för barn i tätorten att få gå i de mindre skolorna på landsbygden om de så vill. Den valfriheten är våra barn värda.
För att det ska bli möjligt krävs att skolskjutsarna fungerar åt båda håll d.v.s. från tätorten till landsbygden och inte bara från landsbygden till tätorten.

Ett bevarande av förskolor och skolor på landsbygden skulle göra landsbygden ännu attraktivare för familjer, som önskar flytta ut på landsbygden från andra kommuner. Det skulle i sin tur innebära ökade skatteintäkter för Lindesbergs kommun.

Barnen är vår framtid. Det är vår skyldighet som politiker att se till att de får den bästa skolmiljö där de verkligen kommer till sin rätt och kan utveckla sina färdigheter utifrån sin egen förmåga.

Skolan kostar mycket. Det måste den få göra. En investering i skolan är ju en investering i kommunens och vår egen framtid!

Centerpartiets kommunkrets Lindesbergs kommun
Jonas Kleber, Susanne Karlsson, Magnus Eriksson, Maria-Pia Karlsson, Maud Segerstedt