Därför kommer jag att rösta

På söndag är det val till EU-parlamentet. Många ställer sig frågan – vilket EU vill vi ha?
Idag hotas EU av högerpopulistiska partier, vars politik inte bidrar till samarbetet i Europa. I vissa länder inskränks människors rättigheter och yttrandefrihet. Abort ifrågasätts, människor förföljs på grund av deras åsikt. Det är inte ett Europa jag vill leva i.

Precis som i Sverige så handlar EU-valet om att vi alla behöver ta ansvar för klimatet och miljön. För det som beslutas i Europaparlamentet handlar om oss, hur vi vill att Europa ska se ut i framtiden.
I Sverige kämpar bönder, näringsliv, politiker, du och jag med att ställa om vårt land till ett grönare, tekniskt mer innovativt och fossilfritt samhälle. Ändå är många av de varor vi köper i handeln inte producerade i Sverige.
I en värld där matvaror och andra produkter ska vara tillgängliga för alla, samtidigt som de ska vara hållbart producerade, är överenskommelser mellan länder livsviktiga pusselbitar. Därför värnar Centerpartiet om och vill fortsätta driva på för bra avtal för frihandel i hela Europa.
Vi ser att jordbruk och djurproduktion i många delar av Europa inte alls håller samma kvalité som i Sverige. Centerpartiet måste säkerställa en mer hälsosam och närodlad matproduktion utan antibiotika i hela EU. Det handlar om enklare regler, ursprungsmärkning och att produktionsmetoder ska bli tydliga och mer transparenta. På så sätt får vi en hållbar och rättvis produktion i hela Europa.
När vi fraktar dessa varor mellan länder krävs transporter. Om vi inte kommer överens om gemensam utveckling mot fossilfria transportmedel och andra gröna innovationer, kommer vi inte nå de mål som vi tillsammans kommit överens om.

Samtidigt som handel mellan länderna ökar, ser vi också att människohandel ökar. Människor berövas rätten att bestämma över sitt eget liv, får utstå oerhörda kränkningar och sexuella övergrepp. Vi kan inte fortsätta blunda för det! Vi måste ta ansvar för ett Europa där mänskliga rättigheter är en självklarhet, med fokus på klimat och miljö.
Det är vad söndagens val handlar om. Att bidra till ett Europa där vi kan resa och utbilda oss var vi vill, handla med vilka länder vi vill, jobba var vi vill. Där människor och miljö mår bra. Därför kommer jag att gå och rösta.

Linda Larsson
Ledamot kommunfullmäktige Örebro