Finns det några enkla lösningar?

Maktskiftet i regeringen är intressant. Jag är helt på det klara med att sossarnas väg att bedriva politik, med bidrag, många tillfälliga statsbidrag och krångliga, höga skatter inte är lösningen.

Men det vi nu ser är att många väljare blivit lurade. Lurade att tro att bara för att de röstar på ett parti som kommer ställa allt till rätta så blir det så, för just det partiet har sagt att det är enkelt.

Några partier styr och några är i opposition, så är det alltid. I dagens samhälle, både i riksdag, region och kommun är det allt som oftast en blandning. Det finns sällan en klar majoritet, utan ofta får de som vill styra hitta ett samarbetsparti och förhandla fram vissa frågor och på så sätt formas en budget som partierna kan styra på.

Det var exakt det som hände genom Tidöavtalet. En av de största frågorna inför valet i höstas var bränslepriset. Vad jag vet, så finns det inget parti i Sveriges riksdag, förutom ett, som INTE vill sänka priset på bränsle. Alla partier vet vad bränslepriset betyder för människor. Men alla partier vet också att det är svårt, för verkligheten sätter stopp. Nu var det ett parti som lovade en minskning av bränslepriset med 10 kr. Valet skedde, partiet ökade för fjärde valet i rad och blev näst största parti i Sverige. Tidöavtalet blev till och bränslepriset sänktes med 40 öre. För att verkligheten satte stopp.

Jag är både ledsen och glad. Ledsen dels över att det faktiskt inte gick att sänka priset mer, därför att så många människor behöver bilen i livspusslet. Ledsen för att så många människor röstade på ett parti som sa att de skulle göra det enkelt. Men att det inte blev så enkelt. Samtidigt är jag glad över att sanningen kommer fram. Partier som högljutt kämpat för att få till ett rimligt bränslepris får svälja att enkla lösningar är svåra att få fram.

Låt mig för ett par meningar bli en spågumma. Det var en gång tre relativt små partier som ville styra landet. De hade inte majoritet. Trots sina ideologier och sin historia så visade det sig att inga principer var heliga. Allt gick att förhandla. De valde att förhandla bort sin makt, nu styr de landet helt beroende av någon annans ideologi och historia.

Maktskiftet är som sagt intressant.

Linda Larsson (C)