Motioner med stor bredd på Centerpartiets distriktsstämma

 

Distriktsstyrelsen 2017

Distriktsstyrelsen: Jonny Ståhl, Carola Andersson, Joakim Magnusson, Agneta Lundqvist, Anders Carlsson, Karin Jonsson, Muharrem Demirok, Magnus Berge. Saknas gör Birgitta Gunnarsson och Lars Vikinge.

I lördags fylldes samlingssalen på Vreta Kluster, utanför Linköping, av
debattglada centerpartister. De fick diskutera motioner som handlade om så
skiftande ämnen som förbud för fyrverkerier, bredbandsutbyggnad på landsbygd
och ingångslöner till sjukvårdens journalsystem och dödshjälp.Magnus Ek, förbundsordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund och boende i Valdemarsvik var inbjuden talare.

- Jag tar ofta exempel från Östergötland. Både när jag är ute i debatter eller sitter i partistyrelsen, berättade Magnus – för här har vi allt.

- Just nu har vi opinionssiffror som vi inte sett sedan Fälldins tid. Nya medlemmar strömmar till. Både till partiet och till CUF som ökat med 73 % under 2016. Nu är det viktigt att dessa kommer med och får engagera sig.

Magnus pratade också om det val som är närmast, nämligen kyrkovalet i september. Magnus kom med som ledamot i kyrkomötet denna mandatperiod. Han varnade för andra grupper som ställer upp i kyrkovalet och som inte delar den värdegrund som t.ex. finns inom Centerpartiet och som alla borde ha inom Svenska kyrkan.

Distriktsstämman fastställde valsedlar till kyrkovalet där Magnus Ek toppar listan till kyrkomötet från Linköpings stift följd av Conny Tyrberg från Västervik. Till stiftsfullmäktige toppas en av listorna av Leif Andersson från Tranås och den andra av Anna Thuresson från Åtvidaberg.

Det lämnades en uppföljning av valprogrammet och hur långt man kommit inom olika områden. Carola Andersson, som sitter i Hälso- och sjukvårdsnämnden, fick svara på frågor om vad som görs åt väntetider och personalbrister. Även kollektivtrafiken kom upp där Göran Gunnarsson, ordförande i Trafik- och samhällsplaneringsnämnden kunde släppa en nyhet om Närtrafiken. Tiden då man kan beställa Närtrafik ska utökas.

– Systemet har haft lite barnsjukdomar, sade Göran Gunnarsson. Vi håller på att titta över vad som behöver ändras. Geografiska gränser ska gås igenom och man ska ta fram kartor så man kan se vilka hållplatser som gäller för respektive Närtrafikområde.

Stämman valde en ny distriktsstyrelse. En ny ledamot valdes in – Agneta Lundqvist från Motala. I övrigt blev det omval och fortsatt förtroende för Karin Jonsson, Norrköping (ordförande), Jonny Ståhl, Ödeshög (1:e vice ordförande) och Birgitta Gunnarsson, Mjölby (2:e vice ordförande). Ledamöter i styrelsen blev Anders Carlsson, Valdemarsvik, Lars Vikinge, Linköping, Carola Andersson, Valdemarsvik, Joakim Magnusson, Åtvidaberg, Magnus Berge, Söderköping och Muharrem Demirok, Linköping.

Åke Andersson från Åtvidaberg förärades förtjänsttecknet ”Guldnålen” för betydande insatser för Centerpartiet. Han har varit medlem i Centerrörelsen sedan 1958 och har bl.a. varit kommunstyrelsens ordförande i Åtvidaberg.

Lena Berglert, Motala, avtackades för sin tid i distriktsstyrelsen.Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.