Ett nytt badrike på väg att skapas i Kristianstad

Badhusängen vid Krinova

Många spaltmeter har skrivits om det kommande nya badhuset i Kristianstad. Om budget, placering och innehåll. Här ger Centerns gruppledare Lena Holst sitt bidrag till debatten.

Jag hoppas att kommunens invånare längtar till när det står klart. Till när ungarna kan hoppa i barnpoolen, ungdomarna åka i vattenrutschbanan, de med särskilda behov kan göra vattengym i rehabbassängen och den vanliga motionären simma några längder i den nya motionsbassängen.

Det har gått några år sedan frågan om ett nytt badhus först kom upp på agendan. Jag minns själv när jag som ny ledamot i Kultur & Fritid för cirka 7 år sedan såg skisser på förslag på ombyggnation av nuvarande Tivolibadet. Jag var för övrigt en av de politiker som in i det längsta kämpade för att det skulle fortsätta att ligga där det ligger idag, eventuellt att lägga det på Barbackatomten.

När sedan tankegången att lägga det på ängen nära Krinova kom upp på agendan kände jag att jag ger upp, det är en fin plats och det finns inte något argument att lägga orimligt mycket skattepengar på placeringen när det är bättre att i så fall lägga de pengarna på innehållet.

Har ni varit och gått på ängen vid Krinova? Det är en fin äng där militären hade en fotbollsplan och ett friluftsbad, en och annan militär har där lärt sig att simma. Tittar man mot Helge å kan man skymta ån i fjärran, det ligger med andra ord mitt i vårt fina vattenrike.

Där finns även några fina träd från en militärpark, en blodbok är ett av de träd man ska försöka att bevara. Där finns också en fin liten ekskog, tanken är att man ska kunna sitta och bubbla i utomhus spa-avdelningen och blicka upp i ett vackert lövverk.

Hur har man då kommit fram till vilket innehåll badhuset ska ha? Det har varit en lång process där medborgare, föreningar med flera fått komma med synpunkter och önskemål. Många är de skolbarn som fått skriva och rita hur de tänker sig det nya badhuset och vad det skulle innehålla.

Naturligtvis kan man inte tillgodose allas önskningar, men samtidigt är det ett badhus som ska hålla länge både materialmässigt och innehållsmässigt. Vi blir fler invånare och badhuset ska förhoppningsvis fungera i minst 30-40 år framåt i tiden. Sedan är det aldrig fel om det kommer en och annan besökande från annan ort till det nya badhuset.

Vi har en engagerad och kunnig badhuspersonal i Kristianstad. Vill på detta sätt markera att de gör ett mycket fint jobb i nuvarande badhus, och är säker på att de kommer att fortsätta med det när det nya badhuset står klart.

Runt de flesta stora byggen blir det mycket åsikter och engagemang. Det är bra, mångas åsikter för processen framåt, oftast är det hälsosamt med lite motstånd, då slipas tankegångar och något tillförs och något annat tas bort från den ursprungliga planen.

Nu ser åtminstone jag fram emot ritningarna som Sikab (ABKs dotterbolag) och PEAB kommer att presentera i höst. Hur arkitekturen kommer att se ut är viktig, var entrén ligger gentemot Krinova, hur familjebadet blir, om man kan minska på badgallerior (korridorer) mellan de olika bassängerna och därigenom minska något på kostnaden, vilka energieffektiva lösningar det blir för att få ett så smart badhus som möjligt. Fortsättning följer. En spännande process för ett nytt Badrike i Kristianstad!

Lena Holst
Gruppledare Centerpartiet Kristianstad
Artikel införd i Kristianstadsbladet den 14 april -18