Deltidsbrandmännen behövs

Många plockar nu fram solstolar och utemöbler för att njuta av den sol och värme som sommaren bär med sig. Samtidigt finns en oro hos många att värmen torkar ut skog och mark och att vi hamnar i en situation likt den sommaren 2018. Alla minns vi de omfattande skogsbränderna som härjade då totalt cirka 25 000 hektar skog förstördes. Många hjälpte till att släcka dessa skogsbränder något vi alla är otroligt tacksamma för. Det visade även vilket hårt och viktigt arbete Sveriges brandmän utför och vilka tuffa situationer de ställs inför.

Nu går vi in i vad som ser ut att bli ytterligare en varm och torr sommar där media redan nu rapporterar om den ökade risken för skogsbränder. Samtidigt tvingas nu flera deltidsbrandmän att säga upp sig till följd av covid-19.

En deltidsbrandman har ofta en heltidsanställning hos en annan arbetsgivare och på grund av pandemin varslas många nu om uppsägning och får då ta ut ersättning via a-kassan. Detta ställer till det för deltidsbrandmännen. För att de ska kunna ta ut den a-kassa de har rätt till måste många säga upp sig från deltidsbrandkåren då den inkomst de har som deltidsbrandmän reducerar den a-kassa de har rätt till.

När vi ser tillbaka på de skogsbränder som härjat i Sverige de senaste somrarna blir man inte annat än förbryllad över hur vi kan ha ett regelverk som resulterar i att deltidsbrandmännen tvingas säga upp sig. Deltidsbrandkårerna är en bärande pelare inom räddningstjänsten, speciellt om vi tittar hur det ser ut på landsbygden. Sveriges kommuner och regioner (SKR) menar att det finns räddningstjänster som kan förlora en tredje del av sin personalstyrka på grund av detta. SKR har skickat en hemställan till regeringen för att få påskynda en lösning. Det är inte rimligt att vi i en tid då risken för skogsbränder blir allt större så tvingas deltidsbrandmän runt om i landet säga upp sig för att få den a-kassa de har rätt till. Regeringen måste nu agera och säkra Sveriges krisberedskap.

Christina Nyström (C)

Ordförande Kristianstad

Artikeln införd i Kristianstadsbladet den 16 Juni 2020