ge äldre bättre skydd mot bedrägerier

Debattinlägg publicerad i Sydsvenskan 27 maj 2022

Regering och riksdag måste låta göra en rejäl översyn av vilka uppgifter som ska vara offentliga, skriver Lars-Eric Nelderup, Knut Persson och Kay Wictorin, företrädare för Centerpartiets seniornätverk.

Kriminella kan alldeles för lätt kartlägga äldre personer, därför behövs lagändringar som ger äldre ett bättre skydd.

Bedrägerier, inte minst mot äldre, har blivit en av de viktigaste inkomstkällorna för kriminella gäng. Eftersom många brott inte anmäls är statistiken opålitlig. Men Nationellt bedrägericentrum, NBC, vid polismyndigheten bedömer att bedrägerierna kan omsätta två miljarder kronor.

Kamouflagebrott, alltså när kriminella säger att de ringer från banken, en myndighet eller till och med polisen, är särskilt svåra att värja sig emot. Många blir överrumplande och hinner inte försvara sig.

Det är alldeles för enkelt för brottslingarna att komma åt uppgifter som kan leda till brott. Alla bokföringsuppgifter är offentliga. När det förr krävdes att man gick till pastorsexpeditionen eller senare Skatteverket och bläddrade i manuella register gjorde det inte stor skada. Men nu kan man med några knapptryckningar på datorn få fram adress, ålder och telefonnummer till personer.

Deklarationsuppgifter är också offentliga. På datorn kan kriminella snabbt och lätt få fram uppgifter om äldre som har tillgångar.

Många äldre bor ensamma och speciellt kvinnor kan känna sig rädda, att de har svårt att försvara sig.

Regering och riksdag måste låta göra en rejäl översyn av vilka uppgifter som ska vara offentliga. Målet måste vara att skydda vissa personuppgifter samtidigt som det inte får bli svårare att ta del av viktiga uppgifter om offentlig verksamhet. Öppenhet ska även i fortsättningen vara ett ledord i det svenska samhället.

Man kan också ställa frågan om bankerna i sin iver att digitalisera och minska antalet anställda har tagit bort för många kontroller. För en person som normalt omsätter 10 000–15 000 kronor i månaden är det kanske inte alldeles orimligt att det krävs mer än ett godkännande på bank-id för att skicka hundratusentals kronor till ett okänt konto.

Polisen behöver lägga mer resurser på att utreda brott mot äldre. Vi anser att systematiska stölder från äldre ska straffas hårdare och att straffrabatten för om man till exempel har begått många brott bör ses över.

Anställda i äldreomsorgen rör sig fritt i äldre människors bostäder och har därför en ställning som kräver särskilt förtroende. I såväl kommunal som privat äldreomsorg bör det rutinmässigt begäras utdrag från belastningsregistret vid nyanställningar. Belastningsregistret visar om en person är dömd för brott.

För många äldre är det skamfullt att ha varit utsatt för bedrägeri. De känner sig dumma eller alltför lättlurade, Det är en stämpel som måste försvinna, något som ett målmedvetet förebyggande arbete från aktörer som Polisen, kommunerna och pensionärsorganisationer kan bidra till.

Många äldre som drabbas av bedrägerier är otrygga och måste få det stöd som behövs för att de inte ska isolera sig, bli deprimerade och sjuka.

Centerpartiet i Skåne
Seniornätverket

Lars-Eric Nelderup
Knut Persson
Kay Wictorin

Länk till debattartikeln i Sydsvenskan:
”Lagen måste ändras. Kriminella kan alldeles för lätt kartlägga äldre personer.” – Sydsvenskan

Relaterade blogginlägg