inför bris för äldre

Debattartikel publicerad i Skånska Dagbladet den 11 juli

Vi ser dagligen artiklar och rapporter om hur äldre människor blir lurade av diverse bedragare som kommer åt deras bankkort och koder, som säljer varor med förskottsbetalning utan att leverera med mera.

Metoderna blir mer och mer sofistikerade och det blir därmed också svårare och svårare att värja sig.

Genom kopiering av logotyper, påståenden om att man företräder olika myndigheter, seriösa företag eller organisationer, så är det tyvärr ganska lätt att låta sig luras. Det gäller till exempel mail med uppmaning att gå in på länkar med erbjudande om olika saker.

Ett sätt att minska riskerna för äldre att drabbas av brott är att införa Pris, Pensionärers Rätt I Samhället.

Med tanke på att det finns en organisation, Bris för barn, så skulle det kunna finnas en motsvarande för de äldre människorna i samhället.

Avtal som inte bekräftas med brev, bank-id eller liknande, ska vara ogiltiga. Genom att det blir någon typ av skriftväxling, skulle man genom rådgivning från Pris kunna få rekommendationer om man bör fullfölja ett avtal eller annullera avtalsförslaget.

Som exempel på stöd, så kan vidarebefordran av tveksamma mail vara möjlig, liksom kontroll av telefonnummer eller kontakt med berört företag eller organisation.

Det är tillräckligt många som mår dåligt av det här idag och därför är det brådskande att minska riskerna för att bli utsatt för dessa olika varianter av kamouflagebrott.

Centerpartiets seniornätverk i Skåne

Lennart Pettersson, Svalöv

Relaterade blogginlägg