Lär känna Elisabeth Dacey-Fondelius!

Elisabeth Dacey-Fondelius är Sollentunacenterns gruppledare i kultur- och fritidsnämnden. Hur tycker hon att det blir roligare att cykla istället för att ta bilen och vad gör Beth när hon inte är politiker?

Vad gör kultur- och fritidsnämnden?
– Kultur- och fritidsnämndens (KFN) grunduppdrag är att skapa förutsättningar för kommunens invånare att ha en aktiv och meningsfull fritid.

– KFN ger stöd och ansvarar för allmän kulturverksamhet, biblioteksverksamhet, kulturskola, idrottsverksamhet, fritidsverksamhet för barn och ungdomar 13 - 20 år, turism och lotteriverksamhet. I uppdraget ingår även att fördela bidrag till ungdoms- och kulturföreningar samt till föreningar med verksamhet för personer med funktionsnedsättning.

– Vår vision i nämnden är att i Sollentuna ska det vara lätt att ha en aktiv fritid vilket direkt i linje med kommuns övergripande vision om att vara Sveriges mest attraktiva kommun.

Vilka beslut minns du lite extra från det senaste året?
– Under den korta tiden jag har varit gruppledare i KFN har de mesta minnesvärda besluten varit kopplade till tråkiga händelser/situationer; konsthallens konkurs, stängning av Northside fritidsgård, och många tråkiga beslut kopplade till Covid 19. Ett positivt minne var att få lära sig om kommunens kulturstipendier och att vi har betydligt fler kandidater som förtjänar att få de än vi har stipendier att dela ut.

Vad är det bästa med att vara politiker för Centerpartiet i Sollentuna?
– Jag vet att det låter som ett ‘politiskt korrekt’ svar men jag menar att det bästa med att vara politiker för Centerpartiet i Sollentuna är att jobba ihop med mina kollegor i partiet. Jag får stöd, inspiration och mycket glädje av alla jag vänder mig mot. Och skratt – vi skrattar ofta även om det vi gör är inte alltid roligt.

Vad gör du när du inte är politiker i kultur- och fritidsnämnden?
– Jag har jobbat med kommunikation sedan jag kom till Sverige i 1993. Det har alltid varit på engelska. Jag undervisar, skriver och redovisar copy, översätter (helst inte), forskar och skriver artiklar om kultur, historien och livet i Sverige och är nästa klar med en master i antropologi från Uppsala Universitet. Jag vet fortfarande inte vad jag vill bli när jag är vuxen.

Vilket är ditt bästa tips för en klimatsmart vardag?
– Cykla cykla cykla! Så mycket och så ofta man har möjlighet i stället för att ta bilen. Lägga till lite extra för att det ska bli så trevligt som möjligt för dig. Det kan betyda att man skaffar sig en elcykel eller en sportigare cykel. Desto roligare det är att cykla, desto oftare kommer du göra det!