Torget ska bli regionens bästa offentliga mötesplats!

Om bara något år, 2020, börjar Trafikverket arbetet med att gräva ner järnvägen i två tunnlar genom centrala Sundbyberg. När arbetet är färdigt år 2028 kommer Sundbybergs centrum att för första gången sedan järnvägen byggdes år 1876 vara utan en barriär. Detta ger Sundbyberg en unik chans att skapa ett helt stadscentrum med ännu bättre kvaliteter än vad som redan finns i dag.

För Centerpartiet är det extra viktigt att satsa på Sundbybergs torg och göra torget till regionens bästa offentliga mötesplats. Förra året fick torget en pop up-park (tillfällig park) på sommaren, i år kommer parken också få solcellsbänkar där man till exempel kan ladda mobiltelefonen. Under den mörka årstiden i vintras fanns på torget landets enda offentliga ljusterapikonstverk i form av “Ljusduschen”, där man kunde tanka ljus under mörka vintermorgnar.

Senare under det här året kommer också andra saker hända på torget. Det blir installationer för att möjliggöra konst- och fotoutställning och i vinter ser vi gärna en isbana för skridskoåkning. Torget ska hela tiden vara en plats där det händer olika saker under olika årstider.

Den nya stationsbyggnaden vill vi ska bli en märkesbyggnad som speglar vår stads historia och där utformningen ska bestämmas efter en arkitekttävling. I anslutning till stationsbyggnaden vill vi att en vinterträdgård skapas för en grön miljö året runt.

När järnvägen är nedgrävd så kommer centrala Sundbyberg få ett tillskott av offentliga ytor med två gånger Mariatorgets yta på järnvägslocket. Där vill vi ha en grön promenad. Träd, blomsterplanteringar, stadsodling, kulturinslag, lekplatser, utomhusgym och boulebanor samt möjlighet till uteserveringar för både kaféer och restauranger är bara några av alla de möjligheter som kommer att finnas.

Arbetet med att utveckla stadskärnan har nu pågått i flera år och jag vill tacka alla som engagerat sig; alltifrån privatpersoner till föreningar som Trivsam Stadskärna. Ni har gjort skillnad! Även framöver vill vi fortsätta utveckla både den nya stadskärnan och resten av vår stad tillsammans med alla som bor och verkar i Sundbyberg. Därför kommer vi driva på för kontinuerliga dialoger; både i fysisk form och med digitala 4D-modeller.

Centerpartiets viktigaste förslag för den nya stadskärnan:

  • Sundbybergs torg ska bli regionens bästa offentliga mötesplats.
  • Stationshuset ska spegla Sundbybergs historia och byggas efter en arkitekttävling.
  • Locket ovanpå järnvägen ska bli en grön promenad med bland annat träd, kulturinslag och möjlighet till fritidsaktiviteter.