Om oss

Artikel [2022-08-01, Olle Ängeby - NKP]

Jane Larsson gör valkompassen: ”Partier är så mycket mer än 25 frågor”

Det sista testet av NKPs valkompass står Jane Larsson från centerpartiet för. Är hon så centerpartistisk som hon vill tro? Hur resonerar hon kring olika frågor? Hur mycket ska man lita på valkompasser?

I centerpartiets lokal sitter Jane Larsson redo. Kaffet står på bordet liksom wienerbrödet, i handen har hon NKPs valkompass. Såhär svarar hon på några av frågorna:

Anonyma vittnen ska tillåtas i domstolar

– Jag är helt emot det, av den enkla anledningen att vi då kan få ett angiverisystem som inte är av denna värld, som vi har sett i andra länder. Däremot tycker jag att vi ska skydda vittnena betydligt bättre än vad man gör idag.

En familjevecka ska införas

– Nej, det är jag helt emot också. Det är ju inte lätt för en familj som måste jobba att gå miste om en del av sin lön. Det tänker man inte på, att varje gång du får mindre än den lön du har får du mindre inbetalt till exempelvis din pension och sjukförsäkring.

Strandskyddet ska lättas upp och mer bebyggelse tillåtas i strandnära områden

– Absolut. Vi har stora utrymmen i Sverige och vi måste ge utrymme för folk att bygga. Sedan måste det finnas en avvägning beroende på var du är i Sverige. Det kan finnas områden där man bör skydda precis som det finns områden där du verkligen kan bygga utan att det skadar eller stör. Det kan inte vara så enkelriktat att man säger antingen eller.

En särskild miljonärsskatt ska införas

– Nej det är jag också helt emot. Idag är penningvärdet helt annorlunda så att säga att man har en miljon är annat än vad det var för en 20 år sedan. Det ska finnas ett incitament att jobba och tjäna pengar, men du ska också betala din skatt. Så det viktigaste är att vi ser till så att folk inte kan fuska med sina deklarationer och skatteavdrag.

En ny folkräkning ska genomföras

– Nej, jag är i princip emot det eftersom folk idag flyttar snabbt. Så du kan inte knacka på en lägenhet och vara säker på att det är två personer som bor där eller om det är fem, eftersom man kan svara vad som helst.

Skattefinansierad vård och skola ska drivas enbart i offentlig regi

– Det är jag helt emot. Vi ser ju hur det fungerar idag med polisen och andra institutioner som är offentligt drivna. Problemet med det är att det då sitter någon i Stockholm som ska bedöma vilka behov de har i Torsby eller Sysslebäck. Då blir det centraliseringar på ett sådant sätt att folk inte får de möjligheter som de är värda och betalar skatt för.

Fri hyressättning ska införas

– Jag instämmer delvis. Det är ju så att om jag är fastighetsägare och satsar mycket på min fastighet ska jag också kunna ta ut en hyra som stämmer mot min insats. Däremot ska du inte kunna sätta en hög hyra på en dålig fastighet, vilket är varför vi har hyresnämnden som bör utnyttjas väldigt mycket mer än vad den görs idag.

Mångkulturen berikar Sverige

– Den som tycker annorlunda har aldrig ätit spaghetti, pizza eller ravioli. Enda sedan vikingarna bedrev handel så har mångkulturen berikat Sverige, det är ett sätt att utvecklas. Man är alldeles för enögd om man inte tycker att mångkulturen berikar världen som sådan.

Rutavdraget ska avskaffas

– Absolut inte. Det är ett sätt att hindra svarta pengar. Jag tror att både de som nyttjar avdraget och de som jobbar inom avdraget är nöjda.

Kärnkraften ska byggas ut

– Nej. Där tycker jag att man ska utnyttja sol, vind och vatten i första hand innan man ger sig på ett system som medför risker. Även om de blir säkrare och säkrare enligt folk så finns det så mycket som skulle sluta fungera om ett kärnkraftverk skulle haverera, oavsett om det är litet eller stort. Man borde se filmen om olyckan i Tjernobyl så vet man ju.

Föräldraförsäkringen ska delas lika mellan föräldrar

– Nej, det tycker jag inte. Idag är det ju så att det exempelvis finns skilda föräldrar, där den ena är en ensamstående mamma med låg eller ingen inkomst och den andra har en väldigt hög inkomst.

– Däremot har jag en personlig åsikt här som jag har haft i många år, och det är att barnbidraget skulle inkomstbaseras precis som hyresbidraget. Har man så pass mycket pengar att man inte behöver använda bidraget så ska man inte ha det, samtidigt som en ensamstående förälder kanske behöver ett dubbelt barnbidrag för att få ihop till matkassen.

Sverige ska satsa på höghastighetståg

– Jag instämmer faktiskt delvis. Mitt parti tycker att man helt ska satsa på höghastighetståg, men jag är lite orolig att om man enbart gör det så tappar vi allt underhåll i resten av Sverige som vi behöver. Vi behöver rusta våra järnvägar och få tillbaks de järnvägar som är nedlagda. När jag var ett litet barn fanns det järnväg på Gotland, det är inte många som tror på.

Gårdsförsäljning av vin och öl ska tillåtas

– Jag är Centerpartist, vad tror du? Jag instämmer helt.

Vinst i skolan ska förbjudas

– Det är jag helt emot eftersom det man säger är vinst är också något kommunerna ställer som krav. Att varje skola ska ha ett överskott, alltså en vinst. Det viktigaste är inte vinsten i sig, utan man ska vara betydligt hårdare på att säga att det överskott som görs ska återinvesteras i skolan, då behöver du inte förbjuda en vinst.

Tonåringar ska kunna dömas till fängelse

– Här pratar man 15 till 17 år, och är man 17 år och begår ett grovt brott då tycker jag faktiskt att det är tveksamt. Så jag instämmer inte helt, och jag är inte helt emot utan jag är lite emot.

– För jag tycker faktiskt att man ska ta reda på varför ungdomen hamnat där de är och om det går att förändra. Går de att hjälpa personen ifråga måste det göras tidigt, och förskolelärare ser redan barn idag som kanske inte funkar. Då måste de få hjälp ihop med sina föräldrar innan de hamnar i nätet av gängkriminella.

Public service ska bantas

– Helt emot. Vi måste ha fri press. Om man enbart ska leva på annonspengar kan man bli väldigt styrd. Det är som jag säger med att en dåligt betald polis lätt kan bli en korrupt polis, har du tillräckligt med lön är du trygg i ditt jobb och måste inte kompensera det på andra håll.

En barnomsorgspeng ska införas

– Nej det tror jag inte på. Då ska någon i familjen var hemma med barnet på heltid under den tiden. Då missar du din inkomst, att kunna avancera i ditt yrke, så jag tror inte att det är en bra idé.

Inga nya bensin- och dieselbilar ska säljas efter 2030

– Jag tror inte att det är så enkelt så där är jag delvis emot. Mercedes släpper här till nästa år en helt ny dieselbil. Ja, om vi förbjuder försäljningen av det, var tar de bilarna vägen någonstans? Sen måste man hellre jobba med att de diesel- eller bensinbilarna blir så rena som möjligt, för tekniken finns idag och det är bättre att utnyttja den än att vara av eller på. Forskningen måste få mer stöd för att hitta nya lösningar.

Invandrare ska uppmuntras att flytta tillbaka till sina tidigare hemländer

– Jag har suttit åtta år som landstingsråd och då kan jag väl säga att då får jag väl skicka bort ett tjugo-tal läkare direkt ifrån CSK då. Absolut inte. Man kan inte bara säga att invandrare ska flytta hem.

– Däremot, vill man flytta hem och man är i den situationen då ska vi se till att hjälpa till på något sätt så att man kan få komma hem. Men att bara säga att invandrare rakt över ska flytta hem, hur skulle det se ut då?

Staten ska ta över ansvaret för sjukvården från regionerna

– Nej, återigen så kommer staten och säger att man ska centralisera i så fall. Som i Danmark där de har helt centraliserad sjukvård, där det sitter kanske tio professorer i Köpenhamn och bestämmer hur sjukvården ska se ut runtom i landet.

Jane Larsson visar glatt upp resultatet på sin telefon: 88 procent centerpartiet, följt av 69 procent liberalerna och 58 procent moderaterna.

– 1971 blev jag centerpartist, då sitter det nog i blodet hos mig, säger Jane Larsson stolt.

Vad tycker du om valkompasser som verktyg för den som inte vet hur de ska rösta?

– De är väldigt trubbiga, det är lite som man ropar i skogen får man svar. Du kan alltid styra svaren dit du vill, och om jag skulle göra en annan valkompass så kanske jag skulle få ett annorlunda svar. De kan skilja sig rätt mycket åt.

– Det jag saknar med det här är att folk då inte tar sig tiden att sätta sig in i partiernas valprogram. För partier är så mycket mer än 25 frågor. Dessutom finns ju politikerna där ute, kom och prata med oss och fråga vad vi vill.


Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.