50 reformer för bättre arbetsvillkor i vården

I tisdags sände SVT ett inslag från Skellefteå med Johanna som sagt upp sig från vårdyrket och gått över till industriarbete. I inslaget beskrivs en bekant men allvarlig situation inom vården där människor jobbar väldigt hårt men inte får gehör för sina behov och inte har möjlighet att påverka sitt arbete.

Centerpartiet går ut med 50 förslag för att förbättra arbetsvillkoren i vården och i Västerbotten har Ewa-May Karlsson redan lyft flertalet av dessa förslag. Nedan följer några av de förslag som skulle behövas i Västerbotten för vårdpersonalens bästa.

  • Mindre arbetsgrupper med hjälp av ett offentligt mål om max 25 medarbetare per chef inom sjukvården och äldreomsorgen.
  • Inrätta en obligatorisk chefsutbildning för ledare i patientnära verksamhet inom sjukvården och äldreomsorgen.
  • Tredubbla det statliga bidraget till karriärtjänster för sjuksköterskor som vill specialistutbilda sig på arbetstid med möjlighet till karriärutveckling och lönepåslag.
  • Inrätta karriärtjänster även för undersköterskor som vill utbilda sig till specialistundersköterskor på arbetstid.
  • Ge alla som arbetar i ett legitimationsyrke eller har en reglerad yrkestitel i hälso- och sjukvården, exempelvis undersköterskor, rätt till fortbildning.

Centerpartiet vill att vårdpersonal ska kunna påverka sin egen arbetssituation och att cheferna ska kunna anställa bra medarbetare så att arbetsmiljön blir bättre för alla. Anledningen att det inte är så idag är det bristande ledarskapet. Många chefer är uppgivna och frustrerade över att de inte har resurser eller mandat att lösa den situation de ställts inför.

”För att vända den här trenden måste vi få till ett nytt ledarskap i Region Västerbotten. Vi erbjuder ett alternativ som har både kraft och vilja, och många förslag på förbättringar. Det är bara genom ett nytt och starkt ledarskap som vi kan vända utvecklingen till något bättre.” säger Ewa-May Karlsson, gruppledare och toppkandidat till Region Västerbotten.