Nationaldagstal

På Nationaldagen höll Sven-Olov Edvinsson, 1e vice ordförande i kommunfullmäktige och centerpartist, kommunens officiella nationaldagstal på Rådhustorget. Läs det i sin helhet här.

Tack Fredrik och välkommen till alla er som kommit hit idag. Roligt att ni är så många i konkurrens med Cykelfesten i Döbelns park och kosläppet i Röbäck!

Sveriges Nationaldag. Din dag och min dag. Alla svenskars gemensamma dag. Då vi firar vårt land, oss själva och den värdegrund vi omfattar och som vårt land är byggt på och står för: demokrati, rättvisa, yttrandefrihet, allas lika rätt oavsett religion eller ursprung. Fred och frihet. Vi firar faktiskt mer och mer på alltfler platser att Sverige är ett av de tryggaste och mest omtänksamma länderna i världen.

Jag vill hälsa alla hjärtligt välkomna hit till Rådhustorget! Umeå kommun byter plats eftersom Gammlia under tre år byggs om och fräschas upp inför Länsmuseets 100 års jubiluem 2021 – året före Umeå kommer att fira 400 år som stad. Tack för dagens program med deltagare från Musikkåren, Balettakademin, försvarsmakten och Musikskolan. Tack även till 525 nya medborgare i Umeå och Sverige som firar lite extra nu och om en stund i ett mingel i Väven.

Att 6 juni är vår nationaldag brukar kopplas till olika historiska händelser som t.ex. Gustav Vasa väljs till kung år 1523 eller när hertig Karl (Karl XIII) 1809 skrev under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige. Eller att 1974 års regeringsreform klubbades i riksdagen den 6 juni 1973. Nu visar det sig att det som kallades 6 juni på 1500-talet inte är 6 juni idag. Vi har bytt kalender under tiden.

En fråga är: Hur ser dagens människor på vår nationaldag. Vilken känsla är det som dominerar? Svaren handlar ofta om stolthet, glädje, gemenskap, värme och hopp. Men vi hör också undran och funderingar – vad är det egentligen vi firar? Det händer hela tiden nya saker. Svenskarna förändrar synen på Sverige, svenskarna, nationaldagen och den blå-gula flaggan. Tidigare firades ”bara” svenska flaggans dag och firandet har alltsedan 1916 präglats av en hel del patriotism. Efter det dramatiska terroristdådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 visade sig att gatubilden snabbt dominerades av ett hav nav blommor, gossedjur och svenska flaggor. Engagemanget både i Stockholm och landet runt präglades av en blandning av förtvivlan, protest, solidaritet och mångkultur. De flaggprydda polisbilarna och blomsterväggarna blev en symbol för sammanhållning för att vinnande klara av en kris.

SOM-institutet (samhälle, opinion och medier) i Göteborg visar i färska undersökningar att svenskar mest av allt firar julen och sina egna födelsedagar men att midsommar och nationaldagen knappar in. Sverige verkar genomgå en förändring där globalisering, migration och symbolerna spelar allt större roll. Förr fanns ett Sverige som var enklare. Så mycket enklare att jag nästan kan förstå dom som längtar tillbaka. Idag fylls vår vardag av händelser och nyheter från alla hörn i världen. Det märks inte minst på våra matbord och vårt sätt att leva överhuvudtaget. Den 6 juni har också fått ett nytt innehåll i kommunerna alltsedan början av 1990 talet. När jag höll jag talet 1992 hälsade jag 200 nya medborgare vid en ceremoni i vänortsparken i Umeås centrum. Även dag passar vi på att säga välkommen till alla nya medborgare – i år är det 525 personer som blev svenska medborgare under 2017.

Känn er hjärtligt välkomna! Alla behövs på olika sätt i vår kommun som i år passerat 125 000 i befolkning. Sedan 1985 är det mer än 2 miljoner individer som startat ett nytt liv i Sverige och blivit medborgare – många i Umeå. Det handlar om var femte svensk. Utvecklingen i Sverige har under flera århundraden präglats av folkomflyttningar – här i norr ofta i öst-väst riktning. Vi har till exempel vallonerna från nuvarande Belgien att tacka för utvecklingen i Hörnefors, Olofsfors, Robertsfors och Sävar.

Det finns många, många fler exempel. Dagens Finland har varit och är viktigt för utvecklingen i våra trakter.

Det fortsätter gå bra för Sverige. 2016 toppade Sverige Good Country Index, en världsomfattande undersökning som bygger på 35 olika områden där länderna jämförs. 2017 fortsätter Sverige att ligga högt på listen. Jag vill lyfta fram en speciell aspekt – den om Norden, vår del av världen. Bland de tio toppnationerna finns alla fyra nordiska länder Danmark, Finland, Sverige och Norge.

Sverige gör bra i från oss kulturellt, när det gäller stöd och hjälp i internationella sammanhang, att Sveriges miljöpåverkan på andra länder är låg och framförallt väl fungerande hälsa och välfärd.

Det behövs hela tiden en medveten kamp för förbättringar. Vi ska fortsätta kämpa för ett Sverige där alla får leva som dom vill utan att någon annan hamnar i kläm. Varken myndigheter, politiker, TV och tidningar, präster grannar eller fotbollsidolerhar rätt att tala om för oss andra hur vi ska leva.

I vårt eget kommunfullmäktige här i Umeå har vi tre som ordföranden skärpt tonen mot rashygien, rasideologi, rasism och främlingsfientlighet. Vi har haft anledning att påminna om att Nurnbergrättegångarna i slutet av 1940-talet slog fast att nazismen var skyldig till brott mot mänskligheten och folkmord.

Jag tror i alla fall att dom allra flesta liksom jag känner kärleken till Sverige starkare än någonsin, för i dag ­rymmer den så mycket mer och så många fler. Vi ska fortsätta kämpa för Sverige och vara rädda om ett fantastiskt land med demokrati som generationer har lagt grunden för. Jag tycker också att vi ska kämpa för ett framgångsrikt Norden!

I år är det valår och vilket är särskilt viktigt för att ge alla med rösträtt lika inflytande i fria och hemliga val.

Vi ska fortsätta kämpa för att vi erkänner vår egen ursprungsbefolkning samerna. Vi ska ge plats åt alla barn som vistas i vår kommun att de får gå i vår svenska skola. Vi ska kämpa för arbete till alla. Det gör Umeå och Sverige till ett ännu bättre land att leva i!

Får jag som avslutning föreslå att vi ställer oss upp och utbringar ett fyrfaldigt leve för oss alla idag den 6 juni!