Kommunfullmäktige 16 oktober 2023

Interpellationen är ett viktigt verktyg för oss i opposition

En interpellation är en fråga som riktar sig till ett kommunalråd eller någon nämndsordförande. Frågan ska helst gälla ärenden som är av större intresse för kommunen. Interpellationen ska alltid besvaras skriftligt.

Därför är det att bra sätt att rikta fokus på områden vi tycker är viktiga. Vid kommunfullmäktige den 16 oktober lytftes två interpelationer.

Ni kan även i efterhand ta del av sammanträdet genom den inspelning som görs: https://www.youtube.com/watch?v=5-Uv4eiltM4

 

INTERPELLATION AVSEENDE ELEVHÄLSANS TILLGÄNGLIGHET

Enligt Kolada svarar endast 41,3 % i årskurs 8 att det är ganska eller mycket lätt att komma i kontakt med elevhälsan.

Vi vet att ungas hälsa är oroande idag och elevhälsan är en av de nycklar som behöver fungera för att fånga upp inte minst ungas psykiska hälsa.

Jag vill fråga Barn- och utbildningsnämndens ordförande i första hand och Kommunstyrelsens ordförande i andra han d

-          Vad gör nämnden för att följa upp detta?

-          Hur tänker nämnden arbeta för att förbättra elevhälsans tillgänglighet?

Sofia Blomquist, Centerpartiet


Interpellation avseende jämställd lön

Lika lön för lika arbete är en vision som fortfarande har en bit kvar för att vi ska nå. I Sverige tjänar kvinnor i median 81, 3 % av männens lön. I Vännäs är siffran för 2021 76,8 %. Enkelt uttryck arbetar kvinnor i Vännäs i genomsnitt gratis två timmar varje dag.

Medianvärdet är inte riktigt medelvärdet. Medianvärde jämför den mittersta lönen för män med den mittersta lönen för kvinnor. På så vis slipper vi effekten av extremt höga löner liksom extremt låga löner.

Ännu värre blir det när vi tittar på våra pensionärer. I riket har kvinnor som är penisionärer 74,3 % av mäns inkomst, medan pensionerade kvinnor i Vännäs har 73,8 % av männens medianinkomst.

Vännäs kommun har 43 % förvärvsarbetande inom kommun/region att jämföras med rikets 23 %. Vi har alltså en struktur för vår arbetsmarknad som driver på en skillnad i lön mellan män och kvinnor. Där kvinnor arbetar i offentliga yrken och män i företag.

Ekonomisk jämställdhet är ett av Sveriges jämställdhetspolitisk mål. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut. I Vännäs ser detta sämre ut än i riket som helhet.

Jag ställer frågan till KSO

-          Vad tänker kommunstyrelsen göra för att vända trenden?

Sofia Blomquist, Centerpartiet