Arbetsmarknad, omsorg och trygghet

GOD tillgång till stöd i livets alla skeden

Vi vill att Västerås ska vara en tillgänglig och trygg plats att leva på, en plats där människor känner stolthet och framtidstro. Vi vill att det ska vara enkelt att få ett jobb, både för den som är ny på arbetsmarknaden och för den som kanske har arbetat ett helt liv. Vi vill också att alla får den omsorg och det stöd som behövs och att alla känner trygghet i att hjälpen och vården finns nära.

Arbetsmarknad

Västerås har en hög andel människor i långtidsarbetslöshet. Samtidigt som företagen har behov av att anställa, är det svårt att hitta personer med rätt kompetens. Ska Västerås fortsätta ha en stark utveckling så måste andelen personer i utanförskap minska. Fler personer måste ha ett arbete att gå till.

För att lyckas behövs ett flexiblare utbildningssystem och en flexiblare arbetsmarknad. Bland de arbetslösa idag finns ungdomar som har haft svårt att klara av skolan. Människor som har en utbildning men i ett yrke med begränsade jobbmöjligheter ochmänniskor som på grund av sjukdom inte längre klarar av att jobba med det man en gång utbildade sig till och de som har kommit till Sverige i vuxen ålder med eller utan utbildning och arbetslivserfarenhet från sitt hemland.

Oavsett bakgrund måste det vara lätt att komma in på en anpassad utbildning och få ett arbete. För att åstadkomma detta behöver vi öka andelen jobbspår på företag. Vi behöver fler lärlingsutbildningar och underlätta för företag att vidareutbilda och kompetensutveckla sin befintliga personal. Det måste bli lättare att lära sig jobbet på jobbet. Att kompetensutveckla och lyfta upp den egna personalen skapar också förutsättningar att anställa nya och fylla på med personal underifrån.

Många människor har rätt kompetens för ett yrke men saknar den formella utbildningen. Det behöver bli enklare att validera och synliggöra kompetens hos personer som har kunskaper men saknar formell utbildning. Utbildningssystemet måste reformeras så människor kan få den licens eller examen som behövs för yrket.

Det behövs ett större fokus på att få in personer med funktionsnedsättning i arbete och egen försörjning. Här kan kommunen som arbetsgivare göra mer. Vi vill utreda möjligheten att införa en modell likt Gävle som innebär att 1,5% av kommunens totala tjänster ska gå till personer med någon form av funktionsnedsättning.

Västerås har en hög andel hushåll som behöver i försörjningsstöd. Vi vill kraftigt minska tiden som människor finns i försörjningsstöd. För att lyckas vill vi införa Boråsmodellen fullt ut. Vi vill flytta över hanteringen av försörjningsstödet till den nämnd som hanterar arbetsmarknad och som har kontakten med företagen och andra arbetsgivare. För att lyckas behöver vi arbeta annorlunda och mer fokuserat med en individuell plan för varje individ.

Idag arbetar Västerås med en modell om välfärdsjobb. Det innebär att människor i försörjningsstöd som står långt från arbetsmarknaden kan komma ut i arbete och egen försörjning. Genom att växla försörjningsstöd till en anställning med månadslön blir det win-win för både människor, för kommunens kompetensförsörjning och ökad kvalitet i verksamheten. Det här vill vi fortsätta att utöka så att fler personer med försörjningsstöd istället får en lön och ett meningsfullt arbete att gå till.

Centerpartiet vill:

  • minska långtidsarbetslösheten genom tydligare fokus på jobb i samverkan med företag som behöver anställa
  • göra det lättare att validera och synliggöra kompetenser där formell utbildning saknas
  • utreda möjligheten att 1,5% av kommunens totala antal tjänster går till personer med någon form av funktionsnedsättning
  • införa Boråsmodellen fullt ut, det vill säga flytta över ansvaret för försörjningsstödet från individ- och familjenämnden till den nämnd som ansvarar för arbetsmarknad och har kontakter med företag och andra arbetsgivare
  • minska antalet personer i behov av försörjningsstöd
  • öka antalet välfärdsjobb.
Demokrati

Den liberala demokratin utmanas idag från flera olika håll av mer auktoritära krafter. Därför måste demokratin ständigt hållas levande på alla nivåer i samhället. När demokratin hotas är det också ett hot mot människors frihet att styra över sina liv och mot freden i världen.

Centerpartiet står upp för de värderingar som utgör grunden för ett fritt och tryggt samhälle. Det handlar om den liberala demokratin, mänskliga fri- och rättigheter, socialt och ekonomiskt ansvarstagande. Om att värna äganderätten och näringsfriheten. Vi står på den enskilda människans sida med ett tydligt underifrånperspektiv i politiken. En rakryggad kraft mot populism, rasism, extremism och främlingsfientlighet som hotar vårt öppna liberala samhälle.

Demokrati och inflytande gör att besluten som fattas blir bättre. Därför måste vi göra det lättare för människor att få säga sin mening. Genom att kombinera fysiska och digitala möten kan fler delta i tidiga dialoger och göra sin röst hörd. Inte bara de som har möjlighet att skaffa barnvakt eller har råd att ta bussen eller bilen till ett möte.

Det gäller allt - från samråd inför byggnationer till kommunala pensionärsrådet och rådet för personer med funktionsnedsättning - till möten med barn och föräldrar inför förändringar av olika slag. Många människor lever i ett digitalt utanförskap idag, men alla har rätt att vara delaktiga i samhället.

I Sverige finns fem minoritetsspråk; finska, samiska, jiddisch, meänkieli och romani chib. Sedan 2019 finns en ny lag för minoritetspolitiken. I Västerås stad finns ett romskt råd och sedan 2010 är Västerås ett finskt förvaltningsområde vilket innebär ett särskilt ansvar för hela den sverigefinska minoriteten. Vi vill fortsätta utveckla arbetet inom finska förvaltningsområdet genom att fler människor med sverigefinsk bakgrund i olika åldrar får vara med och ta del av det finska språket och kulturen.

Barnkonventionen är lag sedan 2020. Det betyder att vi måste ta hänsyn till barnperspektivet, barnrättsperspektivet och barnets perspektiv i frågor som rör barn, till exempel barnets rätt att göra sin röst hörd och få uttrycka sin mening. Att barnkonventionen är lag måste märkas i kommunen, från nämnder och förvaltningar till det enskilda barnet i förskolan, skolan, idrottsklubben eller i familjen. Vi vill fortsätta utveckla och använda Ungdomsdialog och UNIK i skolan som ett sätt att leva upp till lagens intentioner.

Kommundelsnämnder är ett bra sätt att jobba med demokrati på lokal nivå. Skultuna kommundelsnämnd har blivit en spjutspets för hur kommunen kan skapa inflytande och stolthet hos barn och unga bland annat genom Skultuna 4ever. Vi är positiva till att skapa fler kommundelsnämnder som kan bidra till ett ökat engagemang och lokal utveckling, på landsbygden, i de mindre orterna och i tätorten.

Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, gör att kommuner och regioner kan jobba praktiskt med demokratiutveckling lokalt och globalt i enlighet med Agenda 2030. Idag är Västerås stad involverad i ett ICLD-projekt. Projekten drivs som kommunala partnerskap och bekostas med medel från SIDA. Att samverka med andra länder globalt utvecklar även kommunens arbete lokalt. Därför vill vi att Västerås stad ansöker om samarbeten inom ICLD med fler länder.

Centerpartiet vill:

  • att Agenda 2030 ska genomsyra alla beslut
  • att barnkonventionen ska vara levande i alla nivåer i kommunen
  • utveckla tidiga dialoger med olika grupper - nationella minoriteter, pensionärsrådet, rådet för personer med funktionsnedsättning med flera
  • utveckla arbetet med det finska förvaltningsområdet
  • fortsätta utveckla inflytandet genom fler kommundelsnämnder
  • att kommunen inleder fler internationella samarbeten, till exempel genom ICLD.
Funktionsnedsättning

Vi ska ha ett samhälle som är tillgängligt för alla. Det är en viktig demokratifråga. En funktionsnedsättning ska inte vara ett hinder för människor som vill utbilda sig, jobba, ha en aktiv fritid eller engagera sig i samhället. Alla ska ha möjlighet att påverka sin egen situation. Om man har en funktionsnedsättning har man rätt till hjälp och det stöd man behöver, anpassat efter den unika situation som gäller för varje människa.

Lagen om stöd och service för vissa funktionsnedsättningar är en viktig rättighetslag som ger barn, unga och vuxna med omfattande funktionsnedsättning möjlighet att leva ett liv som alla andra.

Västerås är en stor nettoinbetalare till LSS-utjämningssystemet. Det innebär att för varje indragen eller utebliven LSS-insats som invånare i Västerås har rätt till, är risken stor att kommunen får betala in mer till det statliga utjämningssystemet. Det är alltså inte bara invånaren i behov av LSS som drabbas negativt utan även kommunens ekonomi som helhet. Det är ett viktigt samband som måste framgå tydligare i den ansvariga nämnden och på stadsövergripande nivå.

Personlig assistans innebär att personer med funktionsnedsättning kan leva ett fullständigt liv med arbete, studier, familjeliv och fritidssysselsättningar. Den ger barn med omfattande funktionsnedsättning möjlighet att kunna bo hemma och föräldrar möjlighet att vara föräldrar. Det ger unga vuxna möjlighet att flytta hemifrån och skapa sig ett eget självständigt liv. Idag blir tyvärr många av med hela eller delar av sin assistans. För Centerpartiet är det självklart att LSS behövs och att möjligheten att själv välja utförare ska finnas kvar.

Korttidsverksamheten är en viktig LSS-insats för att avlasta familjer för att orka med vardagen. Kompetensnivån och bemanning är avgörande för att föräldrar ska kunna känna sig trygga med att lämna bort sitt barn. Vi vill satsa mer på kompetensutveckling för personal som arbetar på korttidsboende och särskilda boenden. Vi vill att kommunen satsar på att anställa fler stödpedagoger på boenden och daglig verksamhet. Stödpedagoger är en kvalificerad yrkesroll med viktig kompetens inom bemötande och samordning av insatser En stödpedagog har en helhetssyn och utgår från behoven hos människor med olika funktionsnedsättningar som finns i daglig verksamhet och på boenden och kan bidra till att de får bättre fysisk och psykisk hälsa.

Som ett alternativ till särskilda boenden vill vi också öppna upp för nya möjligheter till gemensamhetsboenden där människor själva och genom anhöriga och gode män kan ges mer inflytande att påverka sin boendesituation.

Vi är övertygade om att ett steg mot full delaktighet är möjligheten att kunna försörja sig genom eget arbete. Det ska vara enkelt att anställa en person med funktionsnedsättning.
Arbetsmarknaden måste bli mer öppen för dem som vill jobba trots att de har begränsad arbetsförmåga. De som har så omfattande funktionsnedsättningar att de inte kan jobba ska ha rätt till samhällslön.

Centerpartiet har länge drivit frågan om att konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och låta fler aktörer få förmedla jobben. På detta sätt kan utförare specialisera sig på att förmedla jobb åt särskilda grupper, som exempelvis personer med funktionsnedsättning.

Det behövs ett större fokus på hur personer med funktionsnedsättning kan få bättre möjligheter att delta i samhället och försörja sig själva. Ett av de viktigaste sätten att få fler människor i arbete handlar om att sänka kostnaderna för att anställa genom exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter. Vi vill införa modellen som använts i Gävle vilket innebär att 1,5 % av kommunens totala tjänster ska gå till personer med någon form av funktionsnedsättning.

Vi vill att fler människor med funktionsnedsättning ska kunna ingå i kommunens modell för resursjobb. Många har dock svårt att komma vidare till ett instegsjobb efter att anställningen inom resursjobb är avslutad och tvingas då tillbaka till daglig verksamhet, trots att de har förmågor att klara mer. Därför vill vi ta fram en modell där resurser växlas från Nämnden för personer med funktionsnedsättning till andra nämnder eller verksamheter för att finansiera merkostnaden för tjänsten, i de fall personen har rätt till daglig verksamhet. Företagande är ett bra sätt för människor att bryta sitt utanförskap, men personer med funktionsnedsättning har idag få möjligheter att starta eget företag. Även om både viljan, kunskapen och idéerna finns, är risken stor att bli av med det stöd man har behov av eller att stödet inte är anpassat för eget företagande. Möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att driva företag måste därför förbättras. Det kan exempelvis handla om att få färdtjänst i samband med företagandet eller anpassning av arbetsplatsen.

Unga personer som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning har svårt att arbeta eller studera fullt ut, kan få rätt till så kallad aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Systemet idag är utformat så att många unga med funktionsnedsättningar som får aktivitetsersättning inte deltar i insatser som syftar till att öka chanserna att få arbete eller börja studera. Ett skäl är att de förlorar sin rätt till ersättning om de vill studera på deltid.

Den som har sjuk- eller aktivitetsersättning tjänar inte heller på att söka arbete eftersom inkomsten kan minska när man skriver in sig vid Arbetsförmedlingen. Människor som har sjuk- eller aktivitetsersättning måste ges bättre förutsättningar att bryta sitt utanförskap. Deras situation kan förändras och därför vill vi att det ska vara möjligt att våga testa att arbeta eller studera utan att förlora sin ersättning.

Personer som har rätt till färdtjänst har inte samma möjligheter att klara av att åka kollektivt. Därför anser vi att färdtjänsttaxan ska följa busstaxan och att ledsagare ska få åka med gratis. Vid upphandling av färdtjänst ska krav ställas på att chaufförerna är utbildade för att arbeta och bemöta personer med olika funktionsnedsättningar. Vi vill stimulera att det startas fler sociala företag och stötta dem genom att genomföra kommunala upphandlingar riktade mot dem.

Centerpartiet vill:

  • förtydliga riktlinjerna kring LSS personlig assistans som säkerställer att lagen följs
  • öka andelen stödpedagoger inom daglig verksamhet och på boenden
  • öka fokus på människors hälsa och aktivitet, särskilt på boenden och inom daglig verksamhet
  • öka möjligheten till nya boendeformer som ökar inflytande för personer som har rätt till LSS-boenden
  • ha ett tydligare fokus på arbete för personer med funktionsnedsättningar, till exempel genom att införa Gävlemodellen, att 1,5% av kommunens tjänster går till personer med någon form av funktionsnedsättning
  • ta fram en modell för att växla resurser från daglig verksamhet till resursjobb så fler kan komma i arbete.
Integration

Fler människor i världen flyttar för att söka skydd från krig, terror och förtryck, men också för arbete och studier. Centerpartiet står för en reglerad invandring, en migrationspolitik som förenar ordning och reda med medmänsklighet och humanism. Rätten till skydd ska värnas, även för dem som på egen hand kommer direkt till Sveriges gräns.

Krig, konflikter och effekter av klimatförändringar kan blossa upp på kort tid och då är det viktigt att kommunen har en flexibilitet och förmåga att snabbt kunna ställa om organisationen och samverka med andra myndigheter och frivilligorganisationer. När man flytt från krig är det viktigt att snabbt känna att man kan få kontroll över sitt liv och komma in i ett sammanhang. Att barn får komma ut i förskola, skola och att vuxna kan komma ut i studier och arbete som ger en egen försörjning, hitta nya nätverk och ha en meningsfull fritid. Här är civilsamhället, det vill säga föreningslivet, studieförbunden, privatpersoner, organisationer, samfunden tillsammans med kommunen och näringslivet otroligt viktiga för att människor kan känna att man får kontroll över sitt liv och får tillbaka sitt människovärde.

Det tar idag för lång tid för många nyanlända att lära sig språket och komma ut i arbete. För utrikesfödda kvinnor tar det avsevärt mycket längre tid att få ett jobb jämfört med männen. Allt för få ges chansen att försörja sig själva. Det går att vända utvecklingen. Fler kan komma i arbete. Fler kan lära sig språket snabbare. Men det kräver kraftfulla och ansvarsfulla reformer och tydligare krav.

Erfarenheterna från det stora antalet flyktingar som kom 2015 visar att vårt system inte är tillräckligt robust för att klara integrationen på ett bra sätt. För att detta ska bli möjligt behövs nationella reformer, men det finns också mycket vi kan göra lokalt i Västerås. Vi behöver se till att både SFI-undervisningen och samhällsorienteringen håller hög kvalitet. Idag har Västerås exempelvis en låg andel behöriga lärare på SFI jämfört med snittet i Sverige.

En del personer som kommer till Sverige kvalificerar sig för att delta i Arbetsförmedlingens etableringsprogram, men långt ifrån alla. Kommunen behöver ta ansvar för att de också får möjlighet att delta på exempelvis SFI och samhällsorienteringen. Det finns också en risk att många kvinnor stannar hemma med barnen istället för att delta i aktiviteter som gör att de integreras i det svenska samhället. Vi behöver ställa samma krav på både kvinnor och män att delta.

Det är viktigt att både kvinnor och män i samma utsträckning får ta del av arbetsnära insatser. Vi behöver också ställa krav på att alla aktiviteter är på hela individens arbetsutbud så att individer deltar på heltid. Kommunen kan dock inte ensamma lösa hela integrationen utan även stat, region och andra myndigheter måste ta sitt ansvar. Även civilsamhället är viktiga för att främja en bra integration.

Centerpartiet vill:

  • att kommunen ska samverka med myndigheter och civilsamhället på ett snabbfotat och flexibelt sätt så att människor som flyr från krig och konflikter snabbt kan komma in i skola och arbete
  • ställa samma krav på kvinnor och män att delta i arbetsnära insatser och att det
    sker på heltid för att korta vägen till arbete och egen försörjning.
Jämställdhet och jämlikhet

Centerpartiet är ett liberalt feministiskt parti. Jämställdhet ur ett liberalt perspektiv handlar om rätten att själv bestämma över sitt liv. Med samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Så ser det inte ut idag.

Centerpartiet är ett liberalt feministiskt parti och för oss handlar jämställdhet om att undanröja de hinder som begränsar människors frihet på grund av kön. Kvinnor ska ha lika möjlighet till ägande, makt och inflytande, lika lön för lika arbete och kunna leva fritt från våld och förtryck.

Vi vill se ett Västerås där kvinnor och män har lika förutsättningar och möjligheter. Där man främst är människa och inte kvinna eller man. Kvinnor och män ska kunna försörja sig själva och inte vara ekonomiskt beroende av sin partner. I parrelationer där båda uppbär försörjningsstöd skall det betalas ut individuellt och inte till den ena partnerns konto. Vi vill se ett jämställd ägande och fler kvinnor som äger och driver företag. Den offentliga företagspolitiken får inte bidra till att förstärka den manliga dominans som redan finns i näringslivet, utan behöver ha ett jämställdhetsperspektiv,

Vi vill aktivt arbeta för att minska löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga medarbetare i Västerås Stad och minska sjuktalen.

Den som älskar någon av samma kön ska ha samma rättigheter som människor som älskar personer av motsatt kön. Samma rättigheter ska gälla människor som identifierar sig som något annat än kille eller tjej. Fortfarande utsätts många HBTQI+-personer för diskriminering, våld och hatbrott, vilket leder till att många mår dåligt, blir deprimerade och i värsta fall begår självmord. Centerpartiet har de senaste åren bidragit till att öka HBTQI+-kompetensen på
grundskolor och gymnasiet. Även om det har blivit bättre finns det mycket kvar att göra. Vi vill fortsätta kompetensutveckla kommunens personal för att öka kunskapen om HBTQI+-frågor.

Familjer kan se olika ut. Det finns familjer med enbart en mamma eller en pappa. Det finns familjer med två mammor eller två pappor eller både och. Därför tycker vi att det
är viktigt att det finns kunskap om hur olika familjer fungerar vid föräldrautbildningar.

Centerpartiet vill:

  • aktivt arbeta för att minska löneskillnaderna mellan kvinnliga och manliga medarbetare i Västerås stad
  • stärka kvinnors möjligheter att starta och driva företag
  • fortsätta kompetensutveckla kommunens personal om HBTQI+-frågor.
Trygghet

Att känna sig trygg är en del av folkhälsan. Att kunna röra sig var man vill, vara trygg i sitt hem och inte behöva oroa sig för att bli utsatt för brott, mobbing eller hot. Den upplevda tryggheten påverkas av hur den fysiska miljön utformas, med gångstråk och parker som är upplysta och utformade för att öka tryggheten, men utan att störa växt- och djurlivet.

Alla barn har rätt att växa upp i trygga förhållanden där man blir sedd, älskad och respekterad. Trygghet handlar också om ekonomisk trygghet, att veta att pengar till maten räcker hela månaden. Barn som klarar skolan med godkända betyg har större chans att lyckas i livet. Barn som lever i familjer där man ser sina föräldrar gå till jobbet och där det finns pengar till kläder, skor och fritidsaktiviteter löper mindre risk att lockas in i miljöer där man blir utnyttjad och riskerar att fastna i kriminalitet. Inget barn föds kriminell.

Barn och familjer ska tidigt kunna få stöd av Familjecentrum och BVC. Familjecentrum stöttar föräldrar i det jämställda föräldraskapet, på öppna förskolan kan föräldrar och barn träffa andra i en pedagogisk miljö liksom föräldrautbildningar och familjerådgivningen är viktiga förebyggande insatser. Vi måste fortsätta satsa tidigt på de yngsta barnen. Så förebygger vi problem senare i livet. För att ge alla barn en grundtrygghet oavsett vilka föräldrar ett barn har vill vi att Västerås stad går över till att försäkra alla barn på heltid, inte bara under verksamhetstid.

Fritidsklubbar och fritidsgårdar är viktiga verksamheter för att erbjuda barn och unga meningsfull fritid. Det är viktigt att det finns fritidsgårdar även i de mindre orterna som organiseras utifrån lokala förutsättningar.

Trygghet handlar också om att inte behöva utsättas för eller bevittna våld i nära relationer eller utsättas för könsstympning och hedersrelaterat våld och förtryck. Arbetet för att se och upptäcka våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck får aldrig stanna av utan hållas levande genom kompetensutbildningar och handlingsplaner.

Barn och unga kan lockas in i grooming och utsättas för övergrepp. Det är viktigt att hela tiden observera om barnet beter sig annorlunda. För människor som hamnar i övergrepp och sexhandel är det viktigt att visa att det finns hjälp att få. Här kan vi göra mer för att säkerställa omhändertagandet av de som utsatts för sexuellt våld tillsammans med regionen, till exempel genom att starta en MIKA-mottagning.

Droger är en motor i kriminaliteten. Öppen droghandel måste komma bort från Västerås gator och bostadsområden. Droghandeln, vapen och kriminalitet får aldrig bli normaliserat. För att lyckas måste vi jobba nära tillsammans med polisen, fältarbetande socialsekreterare, fritidsgårdar, föreningar, näringslivet, skolan och föräldrar. Vi behöver också göra mer för att barn och unga kan ha en meningsfull fritid och kunna tjäna extra pengar på loven. Det motverkar radikalisering och att barn lockas in i autonoma och extrema grupper.

Västerås stad jobbar med brottsförebyggande och trygghetsfrågor bland annat genom Effektiv Samverkan för Trygghet (EST). Det är ett strukturerat sätt för fastighetsägare, polis och kommunens verksamheter att arbeta tillsammans med att kartlägga händelser och sätta in förebyggande åtgärder.

Idag finns det ett problem med utsatthet och hemlöshet i Västerås. För att dessa människor ska få en chans att förbättra sin situation måste vi samarbeta mer med civilsamhället, exempelvis Stadsmissionen som redan idag arbetar mycket framgångsrikt med att stötta människor i utsatthet. De har ofta en möjlighet att nå ut på ett annat sätt än en offentlig verksamhet.

Förändringen som gjordes från träningslägenhet till eget kontrakt för denna grupp blev inte så bra som det var tänkt. Exempelvis måste en person som varit på behandlingshem få en chans till en bostad och egen försörjning. Kvinnor med beroendeproblematik är extra utsatta, då de har en ökad risk att utsättas för våld och övergrepp. Vi behöver öka platserna på boenden riktat till kvinnor med missbruksproblematik.

Idag är många kvinnor och barn utsatta för våld i nära relationer. Vi behöver säkerställa kvinnojourens verksamhet och att det finns boenden till de kvinnor som väljer att lämna sin destruktiva relation och stötta barn som utsätts eller bevittnar våld i nära relationer.

Centerpartiet vill:

  • utöka det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet tillsammans med polisen, fältarbetande socialsekreterare, fritidsgårdar och civilsamhället
  • att kommunen erbjuder sommarjobb/kommunal feriepraktik från årskurs 8
  • utreda möjligheten till feriearbeten under pågående terminer
  • att alla barn och unga försäkras på heltid av kommunen
  • se fler fritidsgårdar även i mindre orter
  • säkerställa stöd till de som utsatts för sexuellt våld tillsammans med regionen, till exempel genom att starta en MIKA-mottagning
  • fortsätta arbeta med EST och trygghetssamordnare i fler bostadsområden
  • att det ska finnas ett missbruksboende för kvinnor
  • få till en samverkan med regionen kring en tillnyktringsenhet
  • ge människor i hemlöshet chans till en boendetrappa
  • fortsätta arbeta aktivt mot våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck och könsstympning
  • säkerställa platser på skyddat boende för personer utsatta för våld i nära relationer utan kostnad för de drabbade individerna
  • utöka bostad först för att omfatta alla och nå fler
  • stärka det påbörjade arbetet med brottsförebyggande frågor.
Äldre

Äldre ska ha möjlighet till god vård och omsorg. När du blir gammal ska du ha samma rätt att själv bestämma över din välfärd som när du var yngre. Vi vill att valfriheten är lika stor i äldreomsorgen som inom skolan och barnomsorgen.

Trygghet är att veta att vården och omsorgen finns där när vi behöver den. Att få hjälp när man blir äldre, att få träffa en läkare när man behöver och att samhällets skyddsnät finns när man behöver det. Det ställer krav på tillräckligt med händer i vården, att sjuksköterskor och annan vårdpersonal har goda arbetsvillkor. Det måste finnas en nära och tillgänglig vård i hela kommunen.

Många äldre och svårt sjuka kan få en tryggare vård i sina hem. Nära vård-reformen innebär en bättre samverkan mellan regionen och kommunen som sätter människan i centrum. Ett sätt är att satsa på mobila team med bland annat läkare och sjuksköterskor, som kan besöka och vårda patienter hemma. På så sätt behöver inte sköra äldre besöka vårdcentralen eller akutmottagningen.

Kvalitet kan handla om att man själv får välja vilken hemtjänstutförare som kommer hem och utför omvårdnadsuppgifter och städar. Valmöjligheten ska finnas oavsett var i kommunen du bor. Det innebär att ersättningen till den som ger tjänsten måste vara högre på landsbygden. Kvalitet handlar också om att få god omvårdnad, möjlighet att få komma ut och promenera eller att ha någon som håller en i handen. Kvalitet kan också handla om att ha en fast läkarkontakt.

Vi vill öka tryggheten för äldre genom mer modern välfärdsteknik, ökad personaltäthet och fortbildning av personalen. Äldreomsorgen har stora rekryteringsbehov och är beroende av arbetskraft, även av dem som inte har svenska som modersmål. Samtidigt är det viktigt att alla som jobbar inom äldreomsorgen kan göra sig förstådda på svenska. Därför vill vi utveckla bättre vägar in i äldreomsorgen där det ställs tydliga språkkrav för att arbeta inom äldreomsorgen med en utvecklingstrappa, exempelvis att undersköterskestuderande redan under studietiden måste kombinera studier med mer praktisk språkträning i vardagen. Det finns också ett stort värde i att ha flerspråkig personal eftersom andelen äldre som inte har svenska som modersmål ökar.

Ett annat sätt att ge en tryggare och säkrare vård för äldre är att använda sig av digitala lösningar och välfärdsteknik. Den digitala utvecklingen ger helt nya möjligheter att göra vården och omsorgen mer tillgänglig, effektiv och säker för patienten. E-hälsa och välfärdsteknik ger också nya möjligheter att erbjuda en likvärdig vård och omsorg i hela kommunen. Vi vill satsa mer på att underlätta för den digitala utvecklingen inom vård och omsorg.

Det är viktigt att äldre får ha kvar sin förmånligare skattereduktion för hushållsnära tjänster (RUT) som också kan innebära hjälp med personlig hygien och på- och avklädning.

Många äldre mår bra av att ha kontakt med djur. Att använda hundar, katter och andra djur i omsorgen kan ha lugnande inverkan, minska ångest och återskapa minnen från förr. Vi vill att fler ska få möjlighet till upplevelser, som exempelvis åkturer med häst och vagn, för att få guldkant i tillvaron. För Centerpartiet i Västerås är det viktigt att äldrevården får tillräckliga resurser och personal för att stimulera och engagera äldre med glädjefyllda aktiviteter. Vi vill också säkerställa äldres möjligheter att ta del av kultur.

Undernäring är vanligt hos äldre. Det kan leda till ökad risk för fallolyckor och allmänt sämre hälsa. Personal i hemtjänsten och på äldreboenden måste uppmärksamma risken för undernäring bättre och ta till sig och tillämpa den kunskap som finns om hur måltidssituationen kan förbättras och leda till ökad aptit och välmående. Vi vill möjliggöra mat lagad i hemmet och på boenden. Vid upphandlingar ska även kvaliteten på maten vägas in i bedömningen.

Den som idag får rätt till äldreomsorg blir enligt Socialtjänstlagen (SoL) beviljad en specifik insats efter biståndsbedömning. Centerpartiet vill att det ska bli möjligt för äldre personer att utan biståndsbedömningar kunna vända sig direkt till utföraren – privat eller offentlig - för att få en viss insats.

Pandemin har visat hur viktigt det är att jobba förebyggande för att förhindra smittspridning. Vi vill att Västerås tar fram riktlinjer för att minska riskerna för smittspridning på kommunens boenden och att kvalitetskontroll av hygien och städning blir en integrerad del av verksamheten.

Demenssjukdom kan drabba både äldre och yngre personer. Särskilda vård- och omsorgsinsatser behövs vid demenssjukdom. Stödinsatser ska finnas för olika behov, till exempel hemtjänst, särskilt boende eller dagverksamhet. Även för personer med demenssjukdom är det viktigt med en genomtänkt måltidsmiljö och möjlighet till utomhusvistelse. Anhöriga ska ges stöd i form av utbildning och möjlighet till avlösning i hemmet.

Det behövs bättre utbildning och handledning för personalen i hemtjänsten. Även personalen på de särskilda boendena, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, sjuksköterskor och biståndshandläggare behöver kontinuerlig utbildning. Omvårdnaden ska vara personlig och grunda sig på levnadsberättelser så att man vet så mycket som möjligt om personens livsmönster och värderingar så att hen kan få fortsätta att vara en person, inte en diagnos.

För gamla och sjuka personer är det särskilt viktigt att vård och omsorg håller ihop. Centerpartiet vill satsa på att göra vården mer tillgänglig genom hela vårdkedjan - från diagnos till återbesök. Flera olika diagnoser gör att patienten ofta måste vara i kontakt med en rad vårdgivare, som ibland har svårt att koordinera sina insatser. För att garantera trygghet och kvalitet måste vård och omsorg i högre grad utformas i sammanhängande vårdkedjor. Hemsjukvården ska genomsyras av ett hälsofrämjande synsätt. Insatserna ska kännetecknas av samverkan, respekt och kompetens.

Äldre kan behöva längre tid vid läkar- eller tandläkarbesök. Centerpartiet anser därför att kommunen och regionen behöver samverka kring specialiserade äldrevårdscentraler med kunskap om äldres sjukdomar. Med denna utgångspunkt kan vården kring äldre och de mest sjuka bli tryggare och mer tillgänglig. Man ska inte behöva vänta på insatser som man har rätt till. En trygg och säker vård ska erbjudas dygnet runt, utformad efter vars och ens behov. Vården ska även omfatta den som har svårt att lämna hemmet för att besöka sin vårdcentral.

HBTQI+-personer ska ha lika rättigheter och möjligheter i offentlig verksamhet. Inom äldrevården är dock heteronormen vanlig. Det förutsätts att en äldre person är heterosexuell, och det kan göra det obekvämt för den som vill dela sitt äldreboende med en samkönad partner. Vi vill att all personal inom äldrevården ska utbildas i HBTQI+ frågor. Alla ska känna sig välkomna hos vård- och omsorgsutförarna.

I en kommun som växer ökar även behoven av äldreboenden och särskilda boenden. Då är det viktigt att vi bygger mer för att klara efterfrågan. För många äldre är det viktigt att få bo kvar i sin hembygd. Vi vill se olika typer av boenden för äldre såväl inne i Västerås centralort som i de mindre orterna på landsbygden som exempelvis Tillberga, Tortuna, Barkarö, Dingtuna, Skultuna och Romfartuna.

Vi vill också minska antalet tomma servicelägenheter. Centerpartiet vill att Västerås arbetar fram en åtgärdsplan för att det ska vara lätt att flytta till ett äldreboende när behovet finns. Centerpartiet vill se en ny typ av trygghetsboende, ett mellanboende för pigga seniorer som vill ha ökad trygghet och gemenskap. Boendet ska erbjuda trygghet, gemenskap, integritet och fest.

Dålig luftkvalitet och för varm temperatur inomhus är direkt hälsovådligt och kan leda till svåra sjukdomsfall. De senaste somrarnas värmeböljor har på många håll lett till ohälsosamma inomhustemperaturer på kommunens äldreboenden. Därför måste det tas fram en strategi för hur man med hjälp av träd som skuggar och husens utformning och någon form av klimatsmart luftkonditionering kan minska temperaturen vid värmebölja.

Även i den kommunala verksamheten måste beakta att 25% av människor över 70 år, men även andra grupper, står utanför samhället när digitaliseringen får allt större omfattning. Vi kan inte tillåta att digital teknik isolerar och stänger ute människor från grundläggande samhälleliga rättigheter. Det digitala utanförskapet hotar den sociala sammanhållningen och tilliten

Centerpartiet vill:

  • att de som jobbar i äldreomsorgen ska ha tillräckliga kunskaper i svenska, samtidigt som flerspråkighet är en tillgång
  • underlätta den digitala utvecklingen med bland annat välfärdsteknik inom vård och omsorg
  • fortsätta utveckla samverkan med regionen kring Nära vård och fast läkarkontakt
  • höja ersättningen för hemtjänst på landsbygden
  • öka användningen av terapihundar, hästar och andra djur
  • öka kompetensen kring demenssjukdomar
  • bygga boenden för äldre i hela kommunen
  • att samma valfrihet inom hemtjänsten måste gälla alla, såväl i staden som på landsbygden
  • att kommunen tillsvidareanställer fler yrkesgrupper än undersköterskor inom äldreomsorgen
  • att hemtjänstens zonindelning helt görs om för en rättvis valfrihet för kunder i staden såväl som på landsbygden och för lika villkor för aktörer/leverantörer av hemtjänst
  • stärka samhällets insats för att öka möjligheten att lära den nya tekniken och för att möta dem som står utanför digitaliseringen.

Talespersoner

Veronica Cadei
veronica.cadei@vasteras.se

Indi Persson
indi.persson@vasteras.se

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.