europavalet 2019 - vad är ditt val?

Nu rycker EU-valet närmre och närmre med snabba steg. Söndagen den 26e Maj är det viktigt att du gör din röst hörd. Kanske funderar du över vad man ska rösta på, och varför.

Partierna som röstas in i EU-valet kommer skicka sina vinnande kandidater till parlamentet för att sätta sig som ledamöter på en eller flera av de 751 platserna. Enkelt förklarat kan man säga att EU politiken avgörs i, och förhandlas mellan de åtta samarbetsgrupper/partigrupper som sitter EU-parlamentet.

Centerpartiet tillhör gruppen Alliansen, liberaler och demokrater för Europa, ALDE, som består utav andra likasinnade partier, även om det inte finns tvång för ledamöterna att rösta som gruppen i övrigt, så kan det finnas stora fördelar att gemensamt kunna forma stöd för de frågor ledamöterna brinner för.

Vad står då ALDE för?

ALDE står bland annat för grundläggande liberala värderingar, som tolerans, individens frihet, demokrati. ALDE verkar för ett starkt Europeiskt samarbete.

Vilka är Centerpartiets toppkandidater?

En av dem heter Fredrik Federley, och har redan suttit med i Europa-parlamentet i fem år. Arbetet med jordbruk, miljö, klimat, antibiotika och djurskydd ligger högt på hans arbetslista.

Vill du veta mer om vilka andra topp-kandidater Centerpartiet har, och vad det arbetar för, så kan du läsa mer här.

https://www.centerpartiet.se/eu-valet-2019/eu-kandidater