Nytt statligt stöd ska snabba på omställningen av bensin- och dieseldrivna fritidsbåtar till eldrivna båtar

Intresset för elbåtar är stort, men dessvärre är laddinfrastrukturen rejält eftersatt, vilket hindrar mycket av utvecklingen. För att snabba på utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbåtar längs Sveriges kust föreslår nu Centerpartiet ett nytt statligt stöd för laddstolpar.

Utvecklingen av eldrivna båtar går snabbt, med en ökad marknad av olika modeller att köpa. Elbåtar är snällare mot miljön med både mindre klimatutsläpp och utsläpp direkt i havet, dessutom är de betydligt mycket tystare vilket resulterar ett bättre ljudklimat för både människor och natur.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet berättar att största hindret för att ställa om dagens bensin- och dieseldrivna fritidsbåtar till el är att det saknas en täckande laddinfrastruktur.

Det är stora kostnader förknippade med att bygga om elsystemet och öka effekten i befintliga småbåtshamnar. Därför föreslår Centerpartiet nu ett nytt statligt stöd som riktas mot utbyggnaden av laddplatser för småbåtar. Precis som när det gäller laddstolpar för privatpersoner kan staten gå in och stötta upp till halva kostnaden för att få på plats laddplatser för el i småbåtshamnar runt om i Sverige.

Skärgården i Sverige lockar många till båtliv. För att såväl lokalboende som turister ska kunna ställa om till eldrivna fritidsbåtar behövs det olika typer av laddmöjligheter, snabbladdare i gästhamnar och dags- och dygnsladdare i småbåtshamnar och marinor. I Västsverige har Business Region Göteborg och Innovatum tagit ett viktigt initiativ till att bygga snabbladdare längs med Bohuskusten. Ett statligt stöd skulle ge ytterligare en skjuts för de många båtbyggare vi har i landet som fokuserar på just elbåtar och det skulle göra stor skillnad för miljön, avslutar Rickard.

För mer information, kontakta:
Rickard Nordin (c), klimat och energipolitisk talesperson
E-post: rickard.nordin@riksdagen.se
Telefon: 073-615 26 33