Hjälpen är framme i Ukraina – 2 miljoner kronor till fronten

Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani har nu levererat en hjälpsändning till Ukraina, i samarbete med organisationen Blågula bilen. Parlamentarikerna tog överskottet av EU:s "kontorsbidrag", två miljoner kronor, och valde att använda pengarna för Ukrainas bästa. Nu har tio fordon, en 900 kilowattsgenerator, sjukvårdsutrustning, skottsäkra västar och mer utrustning lämnats över.

I april berättade Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani att de överblivna pengarna från parlamentet skulle användas för att göra nytta i Ukraina. Detta skulle göras med hjälp av den svenska organisationen Blågula bilen som köper in och levererar fordon och materiel till fronten i Ukraina.

Nu har hela hjälpsändningen överlämnats till i Ukraina. I Lviv möttes parlamentarikerna upp av ukrainsk militär, och utrustningen rullade snabbt vidare mot fronten.

– Det var självklart att inte behålla de här pengarna, vilket många andra parlamentariker gör. Var gör de bäst nytta? Givetvis i Ukraina. Det här var ett lätt beslut, säger Emma Wiesner.

Att redovisa var kontorspengarna går är frivilligt. En granskning tidigare under våren visade att flera partier inte ville visa kvitton från hur pengarna används.

Nu har Centerpartiets EU-parlamentarikers beslut omsatts i konkret handling: utrustning för två miljoner kronor direkt till fronten.

Läs mer i Aftonbladets artikel här.