Vattenkraft - en helt förnybar energikälla
Vattenkraften är en grundsten i den svenska elförsörjningen. Dess förnybara energi är en förutsättning för att vi ska kunna fasa ut fossila källor och elektrifiera samhället. Genom dammar och vattenmagasin kan energi lagras och el produceras, när det behövs som mest.
Vi har inom den energiöverenskommelse som slöts 2016 varit med och drivit igenom regler som ska se till att vattenkraften både skapar högsta möjliga miljönytta och kan vara lönsam. Det är viktigt att vattenkraften tar hänsyn och hjälper djurlivet och miljön. Med till exempel fisktrappor kan både fiskarna passera dammar och turbiner och fisketurismen utvecklas.
Orättvisa regler för vattenkraften måste bort
Tyvärr ställer nya åtgärdsprogram oproportionerligt höga krav på vattenkraften, och hotar nu lönsamheten – och därmed möjligheterna att bidra med mer förnybar energi i Sverige.
Vi har därför tagit initiativ till att granska de nya åtgärdsprogrammen som presenterats, för att se till att lagen följs som det var avsett och att vattenkraften inte straffas i onödan. Vi vill till exempel att man i högre utsträckning ska utnyttja olika undantag för att värna mindre vattenkraftverk, som är del av kulturmiljön.
Låt vattenkraftens vinster i större utsträckning stanna i regionen
Vi tycker också att delar av de ekonomiska värden som skapas från exploatering av naturresurser ska gå till regionerna. Det gäller inte minst vattenkraften. Därför vill vi att de pengar som kommer från fastighetsskatten på industrifastigheter och elproduktionsenheter ska gå till de regioner där de betalas in.