sol-has-bg

Annies biografi

"Det är på planen man påverkar, inte när man gastar på läktaren". Så sa min pappa till mig när jag som tonåring satt hemma vid köksbordet i Maramö utanför Värnamo och klagade på att inget fanns att göra för ungdomarna där. Och det tog skruv. Fotboll var ett språk jag förstod efter alla mina år som målvakt i IFK Värnamo.

Jag beställde hem alla partiers politiska program och läste. Det var värderingarna och synen på människan som gjorde att jag fastnade för Centerpartiet:

  • Tron på den företagsamma människan.
  • På medmänsklighet, frihet och öppenhet mot omvärlden och varandra.
  • På att det ska vara möjligt att leva och bo tryggt i hela Sverige.
  • Att såväl storstad som landsbygd ska leva.
  • Och att vi måste värna om vår natur och vår miljö för att det ska vara möjligt.

Min uppväxt i den entreprenöriella Gnosjöregionen har visat vad människors inre drivkrafter kan göra för att föra samhället framåt. Småföretagarna som skapade jobb och möjligheter. Som hittade nya lösningar på gamla problem. Som bidrog till integrationen.

För på 90-talet fick jag många nya klasskamrater. De hade flytt från krigets Bosnien tillsammans med sina familjer och kom till oss i Småland. Vi pluggade tillsammans i skolan och lekte ihop på helgerna. Deras föräldrar fick jobb i industrin eller hos någon lokal företagare som behövde en medarbetare till. Lärde sig svenska och fick en gemenskap.

Jag såg med egna ögon hur integrationen fungerade. Jag vet att det är möjligt. Därför blir jag så frustrerad när integrationen inte fungerar. När människor sitter fast i passivitet och tärande utanförskap. Och när debatten börjat handla om varifrån, hur många, och vad människor som kommit hit tror på, istället för om hur vi ska ta tillvara på allas potential.

Den främlingsfientlighet och misstro som sprider sig i samhället idag är så långt man kan komma ifrån de centerpartistiska värderingar som jag fastande för. Jag vill se ett samhälle byggt på samverkan och tillit, fritt från hat och hot. Att stå upp för medmänskligheten är vår viktigaste uppgift. Så för vi Sverige framåt.

Annie Lööf, juli 2018

Bli medlem i Centerpartiet

Om alla som röstar på Centerpartiet rekryterar en person till, får vi dubbelt så mycket att säga till om i svensk politik. Om vi hjälps åt behövs det inte mycket för att öka vårt inflytande med 100 procent.