Korkat

Ungdomsarbetslösheten i Gävleborg 16,7 procent. Det är det värsta läget i landet och högre än för tre år sedan. Värst drabbat är Söderhamn med 22,6 procents arbetslöshet bland ungdomarna i åldern 18 till 24 år. Ljusdal hade 21,6 procent, Hudiksvall 20,1 och Nordanstig 15,4. I Gävle ligger ungdomsarbetslösheten på 14,7 procent. Lägst ungdomsarbetslöshet i länet har Ockelbo med 9,9 procent.
I det läget väljer utredaren Robert Brandt på länsarbetsnämnden i Gävleborg att i en kommentar säga ” det trots allt var betydligt värre under 'sorgeperioden' åren 1993 till 1994 då läget var extremt mycket värre”.

1993-94 genomled Sverige en av de svåraste lågkonjunkturerna i modern tid. Idag lever vi i en stark högkonjunktur. När Brandt väljer att rätt av jämföra dagens ungdomsarbetslöshet med den som rådde 93-94 är han antingen korkad eller också fullständigt ohämmad i sin roll som socialdemokratisk valmegafon.

Det finns många som säger att Arbetsmarknadsverkets huvuduppgift under ett val år är att genom fiffel med statistik och partiska kommentarer säkra en socialdemokratisk valseger men någon måtta bordet det väl vara.