Centerpartiet lokalt

Växjö i mitt hjärta

Jag avskyr Din åsikt men är beredd att gå i döden för Din rätt att framföra den. En tanke som så tydligt beskriver grunden för vårt fria, demokratiska samhälle. Det har ifrågasatts, gång på gång, i nazismens Tyskland, i apartheids Sydafrika och i kommunismens diktaturstater. Helene Lööw och centrum för levande historia beskriver sambanden på ett suveränt sätt

Även i Sverige idag finns små attacker på vårt fria, demokratiska samhälle. Ett exempel är när centerpartiets lokaler, bland annat i Växjö, har attackerats av individer som kallar sig osynliga partiet. Man angriper med stenar och färg vår expedition på grund av att vi har lagt ett förslag om hur vi bättre kan hjälpa arbetslösa ungdomar att få arbete. Jag har stor respekt för att inte alla tycker att vårt förslag är bra men vad jag aldrig kan acceptera är att man väljer diktaturens metoder för att slå ner på oliktänkande. Parallellen är tydlig mellan osynliga partiets stenar och kristallnatten då Hitler släppte fram pöbeln att angripa judiska synagogor och affärer.

Det Sverige som vi älskar bygger på att alla ska ha rätt att föra fram sina åsikter utan att utsättas för våld. I motsats till det står osynliga partiet, nazister, fascister, terrorister och anarkister vars ideologier bygger på att politiska åsikter ska bemötas med våld.

Ett ödets ironi är att det idag är 21 år sedan Växjö också fanns i nyhetsmedia på temat demokratins kamp mot intolerans. Nordiska rikspartiet, som i likhet med osynliga partiet tycker att våld och mordbrand är helt ok, ordnade en demonstration. Demonstrationen slutade med att uppretade Växjöbor jagade iväg nazisterna. Bilden är numera klassisk.