Leijonborg, en klok karl ibland

Jag har kännt en irritation över folkpartiet och då framförallt Jan Björklunds ständiga ifrågasättande av alliansens politik. Det viktiga nu måste för alla fyra partier vara att visa ett trovärdigt alternativ till den socialdemokratiska regeringen. Profilera det egna partiet är då prio 2, även för folkpartiet.

Margit Silberstein hade i morse på Gomorron världen ett bra inslag om folkpartiets EU parlamentariker Maria Carlshamre, numera riksdagskandidat för Fi. Det visar sig att hon gör en mycket dåligt arbete i EU parlamentet. Närvarar inte på vare sig utskottsmöten eller omröstningar. Kvitterar däremot ut en bra lön för att inte göra sitt jobb. Något hon har gemensamt med Gudrun Schyman, även hon numera Fi som på ett vänsterpartistiskt riksdagsmandat gör det mesta av att plocka på sig förmåner och att inte delta i riskdagens arbete. Genomgående för Fi kandidater verkar vara ekonomisk brottslighet (både Schyman och Carlshamre är dömda för ekonomiska brott) och att inte sköta de uppdrag de redan har.

Leijonborg har på DN debatt föreslagit nya lagar för att minska politikers benägenhet att skaffa sig förmåner. Många mycket bra förslag och dessutom bra att Leijonborg säger som det är, makt korrumperar även borgerliga politiker.

Intressant var det också att läsa om DN:s mycket välskrivna artikel om Göran Persson avsteg från den socialdemokratiska traditionen. Socialdemokratiska ledare har alltid lagt sig vinn om att leva som vanligt folk lever. Tage Erlander ville helst inte använda Harpsund utan tillbringade hellre helgerna i sin hyreslägenhet med familjen. Ingvar Carlsson ville inte använda Sagerska palatset då han inte tyckte det passade sig att ledaren för arbetarrrörelsen bodde i palats. Göran Persson tillbringar varje helg på Harpsund, bor permanent i Sagerska palatset och bygger nu en herrgård i Sörmland.

För övrigt har dagens tillbringats på vedbacken. Kapa och klyva ett årsbehov av ved tar sina två dagar. Avkopplande, bra träning och ger dessutom gott om tid till eftertanke. Vedeldning kan rekommenderas!