Att ljuga med statistik

Hur många som egentligen är arbetslösa kommer att vara en av de stora frågorna fram till valet. Göran Persson har sagt att arbetslösheten nu sjunker så snabbt att det inte kommer att vara någon som vill diskutera frågan inför valet. Det är bara att se sig om sin egen bekantskapskrets för att inse att det är en statsministers dröm och inte har så mycket med verkligheten att göra.

Sossarna är experter på att fiffla med arbetslöshetsstatistik. Den öppna arbetslösheten kan man alltid få ner genom att förtidspensionera, sätta i skolbänken eller tvinga in i åtgärder. Därför är det viktigt att ha flera olika mått på arbetslöshet. EU och FN räknar alltid in de som studerar men som samtidigt söker arbete i sin statistik. Det kallar Hans Karlsson, arbetslöshetsminister, för en smutsig och oren debatt.

Likväl som man sällan ställer en diagnos utifrån ett enda labsvar kan det väl vara klokt att ha flera olika metoder att mäta arbetslösheten. Att den är alldeles för hög kan var och en konstatera genom att se sig om i sin egen närhet.