Hemlösa i Gävle

För tio år sedan fanns i stort sett inga hemlösa i Gävle. Idag är det mer än 200. Klyftorna ökar. Sverige är ett av få EU länder där de fattiga blir fler. Antalet innevånare med inkomster under 150 000 kronor per år ökar. Låginkomsttagare, fattiga, betalar också högre skatter än någon annan stans i västvärlden. Socialdemokraternas valparoll är "Alla ska med, så enkelt är de". Det gäller nog inte de som är låginkomsttagare och framförallt inte hemlösa i Gävle.

I dagens GD får socialnämndens ordförande Ingemar Waern frågan, varför har det blivit så många fler hemlösa. Svaret är enkelt, det beror på att allt fler missköter sina eknoomiska åtaganden och betalar inte hyran. Det kan tillexempel vara att de åker på dyra semesterresor. Fler hemlösa för att de åker på dyra semesterresor. Med den verklighetsbilden blir det inte så konstigt att sossarna stänger härbärget där de hemlösa fått tak över huvudet. 400 000 kronor och härbärget, som drivs på ideell bas av Gävles kyrkor, skulle kunna ha haft öppet.

Byt paroll till Alla ska inte med! Åtminstonde inte de som åkt på dyra semesterresor, inte haft pengar till hyran och därmed blivit hemlösa tycks vara socialdemokraternas strategi. Men som någon sa, hemlösa röstar inte. Däremot är vi nog många som bryr oss om hemlösa som tänker rösta.