Det Du gör mot den minsta av mina bröder

Gång på gång hör jag historier om hur kommuner, säkert med väl underbyggda argument, fullständigt kör över gamla eller handikappade. Det handlade i helgen om ålderdomshemmet i Kälarne, ligger i socialdemokratiskt styrda Bräcke kommun. Ett suveränt särskilt boende, hög kvalitet, älskat av de gamla, i folkmun kallat ålderdomshemmet fanns i byn. Kommunen fattade i demokratisk ordning beslut om att lägga ner och flytta de mycket gamla till varsinna lägenheter. Stora protester från de anhöriga, de direkt drabbade är ju oftast för svaga för att göra sin röst hörd, men kommunens ledande politiker och tjänstemän hade fattat sitt beslut.
Fruktansvärt!!
Senaste dagarna är det moderat styrda Österåkerskommun där tre mulithandikappade bott i samma gruppboende sen 30 år. Nu ska det läggas ner. Läs historien i Expressen och bli lika upprörd som jag just nu är.
Jag tänker "Det ni har gjort mot den minsta av mina bröder, det har ni gjort mot mig" från Matteus i en känd bok.
Jag tänker också, inte så tokig centerpartiets idé, federalism - makten utgår från den enskilda männsikan eller som Maud brukar uttrycka det "Köksbordsdemokrati", de beslut som kan fattas vid köksbordet ska fattas där.
De gamla i Kälarne liksom de anhöriga till de multihandikappade i Österåker hade fattat sitt beslut men storebror körde över, så är det i välfärdens Sverige.