Var Mao feminist

Inte om man tanker pa honom under sin tid som kommunistisk diktator i Kina. Han kravde da att varje natt fa minst en, garna tva eller tre nya unga kvinnor i sin sang.

Laser man daremot det han skrev som ung finns en del intressanta tankar.

I Maos hemstad Changsha intraffade 1919 en upprorande historia som ledde till debatt i tidningarna. En ung flicka, 23 ariga Zhao Vuxhen, tvingades mot sin vilja att bli andra hustru till en aldre kopman. Till vigseln bars hon i en sluten barstol. Nar man oppnade forhangena upptackte man att hon hade skurit sig i halsen med en rakkniv och lag dod i sitt eget blod.

I den efterfoljande diskussionen havdade en del att det var hennes foraldrars fel som tvingat henne. Andra att det var hennes fel som inte rymt.

Mao som sjalv i tonaren varit foremal for tvangsgifte men lyckats ta sig ur skrev:

Innan man skyller foraldrar eller Zhao bor man stalla sig fem fragor:
Hur kommer det sig i Changsha att forsaljare som saljer till kvinnor maste besoka kvinnorna i hemmet?
Hur kommer det sig i Changsha att det bara finns allmanna toaletter for man och inga for kvinnor?
Hur kommer det sig att inga kvinnor bor pa stans hotell?
Hur kommer det sig att det finns frisersalonger for man men inga for kvinnor?
Hur kommer det sig att inga kvinnor besoker stans tehus for att dricka te?

Tidig feminism kan man tycka det vill saga att insikt om att det fanns strukturer och system i Changsha 1919 som konsekvent missgynnade kvinnor som grupp.

Det fanns i Changsha 1919 likval som i Sverige 2006. Medlingsinstitutets statistik, nyligen publicerad visar att aven i en detaljerad jamforelse, hansyn tagen till alder, utbildning, yrke och sa vidare sa aterstor en loneskillnad mellan kvinnor och man pa sju procent som inte later sig forklaras pa annat satt an att det finns strukturer och system som konsekven missgynnar kvinnor som grupp.