Centerpartiet lokalt

Miljöpartiet angriper, nu är valrörelsen igång

I dagens GD går miljöpartisten, riksdagskandidaten för Gävleborg, Bodil Ceballos till angrepp, tema " Centerpartiet är miljöfientligt, rösta på Miljöpartiet i stället. Hon är förståss skärrad över de SCB siffror som visade att miljöpartiet inte fanns i Gävleborg och skjuter nu vilt.

Här är mitt svar:

Svar till Bodil Ceballos, miljöpartiets riksdagskandidat i Gävleborg

Jo Bodil, Centerpartiet är grönt. Det har varit vår färg i närmare 80 år och kommer så att förbli. Det bekräftas också av Naturskyddsföreningens undersökning. Centerpartiet är det borgerliga parti som har agerat mest miljövänligt. På vänsterkanten i svensk politik, kalla den socialistisk eller sosse-älskar-sidan, är det miljöpartiet som agerat mest miljövänligt.

Det stöder den bild jag alltid haft. Den som är borgerlig och miljövän ska rösta på Centerpartiet och den som är miljövän men vill ha Göran Persson som statsminister, Ann Margret Knapp som landstingsråd och Carina Blank som ks ordförande i Gävle ska självklart rösta på miljöpartiet. Får man tro den sista SCB undersökningen för Gävleborg finns det tyvärr inte så många som gör just det valet, miljöpartiets stöd i Gävleborg var knappt mätbart.

Du Bodil är kritiskt till att Allians för Sverige nått en uppgörelse om energipolitiken. Som centerpartist är jag mycket nöjd med innehållet i uppgörelsen med Alliansen som genomsyras av centerpolitik. Det gäller inte minst den tydliga miljösatsningen. Det handlar om att bryta oljeberoendet, att satsa mer på energiforskning och effektivisera energianvändningen. Fastighetstaxeringen ska ändras så att de som sparar energi ska tjäna på det och det blir en fortsättning med gröna elcertifikat till 2030. Inga reaktorer kommer att avvecklas under den kommande mandatperioden, men det kommer heller inte att ges tillstånd till utbyggnad av ny kärnkraft. Alliansen vill också ha en sänkning av bränsleförbrukningen, miljövänliga bränslen och införande av utsläppsrätter för transportsektorn.

Jag skulle kunna ställa motsvarande kritiska fråga till Dig, var är vänsterkartellens gemensamma energipolitik. Kanske mycket begärt eftersom mp, v och s inte ens kan ge besked om det vid en vänstermajoritet i valet blir en vänsterregering eller om det blir en fortsatt socialdemokratisk minoritetsregering som i de flesta frågor får ett passivt stöd från stödpartierna v och mp.

Anders W Jonsson
Riksdagskandidat (c)