Centerpartiet lokalt

Nozipho Bhengu är död

Ännu ett tragiskt kapitel i Sydafrikas AIDS historia är avslutat. Nozipho Bhengu är död. Hon var var dotter till en ANC politiker. När hon 1998 fick HIV influerades hon av ANC:s och då framförallt hälsominister Manto Tshabalala Msimangs uppfattning att AIDS inte är orsakat av ett virus utan kan botas med kosttillskott. Hon åt ett extrakt bestående av vitlök, citron, olivolja och ett växtextrakt som säljs i en flaska med ANC:s färger.

Hon blev under sina sista år en symbol för de 6, 5 miljoner i Sydafrika som har AIDS men tyvärr också en symbol för ANC och den sydafrikanska regeringens kvacksalveri där man orsakar så mycket lidande och meningslös död.

Många företag liksom biståndsorganisationer erbjuder behandling men man har stora svårigheter att nå bredd på grund av den förvirring som ANC och regeringen framkallat.

Hälsominister Manto var inbjuden till hennes begravning men skickade en ersättare istället. Ersättare buades kraftfullt ut.

Inte heller i Europa har vi varit förskonade från politiker som försökt styra den medicinska utvecklingen. Vem minns inte den oro Tony Blair spred när han inte skulle låta vaccinera sitt yngsta barn mot mässling.

När politiker försöker styra den medicinska utvecklingen kan det bara gå på ett sätt.