Socialdemokraterna och energin

Idag går Sinikka Bohlin (s) på Arbetarbladets debattsida ett krystat försök att angripa Centerpartiets överenskommelse i Alliansen om energipolitiken den kommande perioden. Sinikkas problem är att hon i sakfrågorna säkert kan ställa sig bakom stora delar av Alliansens energipolitik.

Angreppspunkten är att Alliansen inte har berättat hur det ska bli på lång sikt. Lustigt påpekande då vänsterkartellen inte ens kan berätta hur det ska vara under kommande mandatperiod. Lars Ohly och Peter Eriksson tycker att kärnkraften ska snabbavvecklas under kommande period medan Göran Persson tycker att någon ytterligare reaktor inte ska avvecklas under lång lång tid framöver. Vilken energipolitik den väljare får som lägger sin röst på något av vänsterkartellens tre partier vete väl inte ens fåglarna.

Det bekymmer Sinikka och de flesta socialdemokrater har i energidebatten är att de har betydligt mer gemensamt med Alliansens energiöverenskommelse än med sina eventuella regeringskamrater. Den som jämför den nya Alliansöverenskommelsen med den överenskommelse som centerpartiet hade med socialdemokraterna upptäcker att de på det stora hela är ganska lika. Efter valet finns det alltså minst fem riksdagspartier som i princip tycker likadant om energipolitiken. Därför hoppas jag att en ny Allians regering redan under hösten kan inbjuda socialdemokraterna till en långsiktig blocköverskridande energiöverenskommelse.